maanantai 31. maaliskuuta 2025

Revontuliennuste 31.3. – 3.4.2025

Auringon tila on ollut aktiivinen. Alueella AR 14048 havaittiin M1.6 -luokan flarepurkaus eilen kello 16.42 UTC. Pilkkuryhmä on kiertynyt paremmin näkyville, joten sen rakenne näkyy paremmin. Nyt se on luokiteltu magneettisesti beeta–gamma:ksi ja sen aktiivisuutta seurataan tarkasti. Sama ryhmä tuotti eilisen aikana peräti kuusi M-luokan flarepurkausta. Ryhmälle ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokausina. 

Aktiivinen auringonpilkkuryhmä 4048 on vielä Auringon itäreunalla, mutta tässä eilen vety–alfa -aallonpituudella otetussa kuvassa sen rakenne alkaa jo hiljalleen paljastua. Ylempänä olevan pilkun 4046 itäpuolella (vasemmalle pilkusta) näkyy (valkoinen alue) jonkin verran aktiivista toimintaa kuvan otto hetkellä. Se ei kuitenkaan ole varsinainen flarepurkaus vaan liittyy yleiseen aktiivisuuteen erisuuntaisten magneettikenttien rajalla. Pilkku on magneettisesti positiivinen (Auringosta poispäin) ja aktiivinen alue on negatiivisen (Aurinkoon päin) kentän aluetta. Kuva © Kari A. Kuure.

Kaksi muutakin pilkkuryhmää on luokiteltu beeta–gamma:ksi ja niillä on samat todennäköisyydet voimakkaisiin purkauksiin. Ne vain eivät vielä ole olleet kovinkaan aktiivisia.

Viime vuorokausina maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttanut napaisuudeltaan positiivinen HC HSS -virtaus on vaimenemassa. Aurinkotuulen nopeus hidastui noin 450 km/s ja IMF-kentän voimakkuus vaihteli 5–6 nT ja Bz-komponentti +6 … –5 nT välillä.

Maapallon magneettikenttä on ollut rauhallisen ja hieman häiriintyneen välillä. Geosynkronisella radalla mitattujen energisten elektronien (>2 MeV) määrä oli runsas (max 2 680 pfu). Yli 10 MeV protonien määrä oli hieman kohonnut pysyen kuitenkin aurinkomyrskyn S1 arvon alapuolella. Tämä arvioidaan olevan seurausta X1,1 -luokan flarepurkauksesta 28.3. vuorokauden aikana.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. muodostuvat tavanomaisiksi. Revontulia nähtäneen Pohjois-Lapissa, Etelä-Lapissa on jonkin verran pienempi todennäköisyys niiden näkymiselle. Etelämpänä Suomessa revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.