Auringon tila on ollut aktiivinen. Alueella AR 14048 havaittiin M1.6 -luokan flarepurkaus eilen kello 16.42 UTC. Pilkkuryhmä on kiertynyt paremmin näkyville, joten sen rakenne näkyy paremmin. Nyt se on luokiteltu magneettisesti beeta–gamma:ksi ja sen aktiivisuutta seurataan tarkasti. Sama ryhmä tuotti eilisen aikana peräti kuusi M-luokan flarepurkausta. Ryhmälle ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokausina.
Kaksi muutakin pilkkuryhmää on luokiteltu beeta–gamma:ksi ja niillä on samat todennäköisyydet voimakkaisiin purkauksiin. Ne vain eivät vielä ole olleet kovinkaan aktiivisia.
Viime vuorokausina maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttanut napaisuudeltaan positiivinen HC HSS -virtaus on vaimenemassa. Aurinkotuulen nopeus hidastui noin 450 km/s ja IMF-kentän voimakkuus vaihteli 5–6 nT ja Bz-komponentti +6 … –5 nT välillä.
Maapallon magneettikenttä on ollut rauhallisen ja hieman häiriintyneen välillä. Geosynkronisella radalla mitattujen energisten elektronien (>2 MeV) määrä oli runsas (max 2 680 pfu). Yli 10 MeV protonien määrä oli hieman kohonnut pysyen kuitenkin aurinkomyrskyn S1 arvon alapuolella. Tämä arvioidaan olevan seurausta X1,1 -luokan flarepurkauksesta 28.3. vuorokauden aikana.
Ennuste
Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. muodostuvat tavanomaisiksi. Revontulia nähtäneen Pohjois-Lapissa, Etelä-Lapissa on jonkin verran pienempi todennäköisyys niiden näkymiselle. Etelämpänä Suomessa revontulia tuskin nähdään.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.