torstai 20. maaliskuuta 2025

Revontuliennuste 20. – 23.3.2025

Auringon aktiivisuus on ollut kohtalaista viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Voimakkain flarepurkaus oli pilkkualueella AR 14031 (beeta–gamma) tapahtunut M1.54 -luokan purkaus kello 22.40 (maksimi). Muissa pilkkuryhmissä havaittiin hieman kasvua ja Auringon kiekon keskeltä havaittiin massapurkaus, joka ei kuitenkaan lähtenyt kohti Maata, vaan kohti luodetta.

Näin kometa revontulet ilmaantuivat Tampereen taivaalle keskiviikkoiltana kello 22 aikoihin. Kuva © Kari A. Kuure /Tampereen Ursa.

Ennusteen mukaan M-luokan flarepurkaukset ovat edelleen mahdollisia tämän ennustejakson aikana.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on ollut keskimääräistä nopeampaa ja siinä on havaittu joitakin transientteja sekä nopean hiukkasvirtauksen vaikutusta. Maaliskuun 18 – 19. aikana maapallon vastaanottama (aurinkotuulen) energialisä oli voimakkaimmillaan reilusti yli 100 GW. Myös eilen illalla hiukkasvirta toi lisäenergiaa yli 50 GW teholla ja se näkyikin G1-luokan magneettisena myrskynä muutaman tunnin ajan. Nyt tilanne on ohi ja aurinkotuulen tuoma energiateho on tavanomaisella tasollaan.

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa tämän vuorokauden aikana edelleen jo mainitut transientit ja nopeiden hiukkasten virtaus (HSS) ja sen negatiivinen magneettinen napaisuus. Mutta muutosta on tulossa, sillä jo huomenna tai viimeistään ylihuomenna (22.3.) avaruussäähän vaikuttaa aurinkotuulen tihentymä (CIR), joka saattaa kohottaa magneettikentän aktiivisuutta.

Ennuste

Yö 20./21. muodostunee aktiiviseksi. Revontulet ovat todennäköisiä Keski-Suomen leveydelle asti ja myös Etelä-Suomen alueella revontulet ovat mahdollisia. Etelärannikolla on pieni mahdollisuus mutta jos jotain näkyy, niin revontulet ovat hyvin himmeitä ja rauhallisia.

Yö 21./22. Avaruussää näyttää rauhoittuneen ja revontulet ovat mahdollisia lähinnä Lapissa. Pohjois-Suomessa on pieni mahdollisuus niiden näkymiselle. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 22./23. on jälleen ehkä aktiivista aikaa. Revontulet ovat todennäköisiä Pohjois-Suomen leveydelle ja Keski-Suomessa niiden todennäköisyys on kohtalainen. Hyvin himmeitä revontulia voitaneen havaita Etelä-Suomen pohjoisosan leveydellä mutta etärannikolla niitä tuskin nähdään.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.