keskiviikko 26. maaliskuuta 2025

Revontuliennuste 26. – 29.3.2025

Auringon aktiivisuus on ollut viimevuorokausina vähäistä. Auringonpilkkuryhmiä on vain neljä ja nekin ovat magneettisesti rauhallisia alfa ja beeta -luokkiin kuuluvia. Vain yksi ryhmä (AR 14036) on luokkaa beeta–gamma. Tämäkin ryhmä on kiertymässä Auringon länsireunan taakse tämän ennustejakson aikana.

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia. Voimakkaimpien flarepurkaukset tulenevat olemaan lähinnä C-luokan tapahtumia.

IMF -kenttä on ollut hieman voimistumassa ja sen Bz-komponentti on ollut kohti etelää viimeisten tuntien aikana. Aurinkotuulen nopeus on ollut luokkaa 400 km/s.

Maapallon lähiavaruuden avaruussäätilaan alkaa vaikuttaa korona-aukkoon liittyvä nopean virtauksen (HSS) alue. Virtauksen alueella IMF-kentän suunta on positiivinen siis kohti Aurinkoa. Itse korona-aukko sijaitsee Auringon eteläisillä keskileveyksillä ja on laaja. Virtauksen odotetaan lisäävän energisten elektronien määrä geosynkronisella radalla 27.3. asti.  Aurinkotuulen ollessa riittävän nopeaa, magnetosfääri painuu kohti Maata kasvaneen dynaamisen paineen vaikutuksesta, josta on seurauksena mitattujen elektronien määrän väheneminen. Määrä kuitenkin palautuu yli 1000 pfu arvon, kun tuulen aiheuttama paine hellittää.

Yli 10 MeV protonien määrän odotetaan pysyttelevän pitkäaikaisessa arvossaan. Tilanne voi kuitenkin muuttua, jos pilkkualueella 4036 tapahdu merkittävää flarepurkausta ennen sen kiertymistä Auringon länsireunan taakse 27.3. vuorokauden aikana.

HSS -virtauksen jälkipuoliskolla maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän (CIR) ensiyön aikana ja se voi saada aikaan G1-luokan magneettisen myrskyn, joka kuitenkin vaimenee jonkin verran vielä tämän ennustejakson aikana. Tihentymän jälkeen lähiavaruuden tilaan vaikuttaa jälleen nopea virtaus.

Ennuste

Yö 26./27. muodostuneen revontuliyöksi. Illan pimetessä revontulia nähtäneen laajasti ja yön aikana saavutetaan magneettisen myrkyn G1 raja. Myrsky kestänee aamuntunneille asti ja revontulia nähtäneen koko maassa. Aamuhämärän aikaan revontulitoiminta vaimenee, joskin magneettikenttä jää rauhattomaan tilaan.

Yöt 27./28. ja 28./29. Maapallon magneettikenttä on edelleen rauhattomassa tilassa ja revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomen leveydelle sekä mahdollisesti heikkoa viherrystä on näkyvissä myös Keski-Suomen leveyksillä. Jos sää on selkeä horisonttiin asti, Tampereen Ursan tähtitornin kamerat voivat tallentaa kaukana pohjoisessa näkyviä revontulia lähes vaakasuoralla havaintolinjalla. Tällöin lähimmät revontulet voivat olla Pohjois-Suomen yläpuolella.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.