sunnuntai 23. maaliskuuta 2025

Revontuliennuste 23. – 26.3.2025

Auringon aktiivisuus on ollut matalalla tasolla viimeksi kuluneen vuorokauden aikana, vaikka auringonpilkkuryhmiä on ollut 13. Ne ovat kuitenkin pieniä ja yksittäisiä pilkkuja on ollut vähän sekä niiden magneettiset rakenteet ovat olleet yksinkertaisia, pääosin alfa tai beeta -luokkia. Vain yksi ryhmä (AR 14036 on ollut magneettisesti beeta–gamma. Voimakkain flarepurkaus oli M1.2 -luokkaa ja se tapahtui pilkkualueella AR 14028. Matalasta aktiivisuudesta johtuen lähivuorokausien aikana ei todennäköisesti nähdä kuin yksittäisiä M-luokan flarepurkauksia, jos niitäkään.

Pirkanmaalla nähtiin suhteellisen kirkkaat revontulet 22./23. välisenä yön. Revontulikaaret olivat rauhallisia vaikka jonkin verran säteiden muodostumista havaiottiin. Kuva © Kari A. Kuure/ Tampereen Ursa.

 

Lähiavaruuden avaruussäähän vaikutti viimeksi kuluneen vuorokauden aikana maapallon kohtaama CME-pilvi, jonka IMF-kentän Bz -suunta oli enimmäkseen negatiivinen, siis etelään ja maksimissaan Bz= –17 nT. Aurinkotuulen nopeus on ollut hieman koholla keskimääräisestä ja huippunopeudet olivat noin 550 km/s. Samaan aikaan geosynkronisella satelliittiradalla mitattiin normaaleja tai hieman suurempia määriä energisiä elektroneja (>2 MeV). Näin ollen avaruussää oli otollinen magneettisen myrskyn kehittymiselle ja revontulia nähtiinkin viime yönä Lapista Etelä-Suomen leveyksille. Taivaanvahtiin tätä kirjoittaessani ei ollut raportoitu revontulista etelärannikolta.

CME-pilven vaikutus heikkenee tämän vuorokauden kuluessa, mutta maapallon magneettikenttä pysyttelee rauhattomassa tai jopa myrskyisessä tilassa ainakin seuraavan vuorokauden puolelle asti.  Tämän ennustejakson lopulla aurinkotuulen tihentymä (CIR) voimistunee mutta samaan aikaan IMF-kenttä suunta kääntyy positiiviseksi. Magneettikentän suunta ei välttämättä estä magneettisen myrskyn syntyä mutta se ei kuitenkaan ole omiaan edistämään sitä. Ennusteen mukaan 25.3 onkin jonkinlainen mahdollisuus heikolle magneettiselle myrskylle, sillä korona-aukosta johtuva aurinkotuulen nopea virtaus (CH HSS) kohtaa maapalon magneettikentän.

Ennuste

Yö 23./24. Magneettinen myrsky (G1) on mahdollinen jo alkuillasta alkaen. Näin ollen revontulia voi näkyä koko maassa etelärannikkoa myöten. Keskiyön tienoilla myrsky laantuu jonkin verran, joten aamuyön tunteina revontulien näkymisalue siirtyy kohti pohjoista. Aamuhämärän aikaan viimeiset revontulet nähtäneen Etelä-Suomen taivaalla.

Yö 24./25. Maapallon magneettikenttä on edellisen yön jäljiltä rauhattomassa tilassa. Revontulet ovat mahdollisia Lapista Keski-Suomeen heti puolenyön jälkeen. Pohjois-Lapissa astronominen pimeys on jo päättynyt mutta muualla Suomessa pimeyttä riittää vielä jonkin aikaa. Mutta Lapissakin astronomisen hämärä aikana revontulet ovat vielä hyvin näkyvissä, jos niitä esiintyy.

Yö 25./26. Magneettinen myrsky on mahdollinen alkuillasta alkaen. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin jo kohtuullisen suuri. Revontulet ovat mahdollisia jo illasta alkaen koko maassa ja yön aikana myrsky voi vielä voimistuakin luokkaan G2. Jos näin käy, niin silloin revontulia nähtäneen koko maassa aina aamuhämärään asti.

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.