Eilen (29.12.2024) Auringon toiminta kehittyi varsin hurjaksi. Kaikkiaan 22 M-luokan flarepurkausta havaittiin. Niiden lisäksi yksi X1,1 -luokan flare, joka ei näillä tiedoilla ollut eruptiivinen (siis ei aiheuttanut CME-purkausta). X-luokan purkaus tapahtui kello 7.18 UTC aikaa mutta tuntia ennen havaittiin halo(II)CME, joka kuitenkin saattoi lähteä liikkeelle Auringon etäpuolelta eikä ole tulossa kohti Maata. SWPC on kuitenkin antanut varoituksen erittäin voimakkaasta (G3) magneettisesta myrskystä huomiselle (31.12.) päivälle. Myrsky näyttäisi jatkuva myös seuraavana päivänä (1.1.2025) mutta jo heikentyneenä G1 luokkaan.
Avaruussään tilanne on kuitenkin vaikeasti tulkittavissa ja etenkin SWPC:n ja NASA:n mallinnukset poikkeavat toisistaan merkittävästi. Molemmissa malleissa Maata kohti on tulossa CME, jonka vaikutusta ja tiheyttä vahvistaa aurinkotuulen tihentymä (Parkerin spiraali). Mutta saapumisajoissa on eroa. SWPC:n mukaan CME saapuisi 31. päivän aamun tunteina ja NASAN mukaan tämä tapahtuisi vasta noin vuorokautta myöhemmin 1.1. vuorokauden puolella.
Belgian Solar Influences Data Analysis Center (SIDC):n CACTUS-ohjelman mukaan CME pilvi lähti kello 6.12. UTC (29.12.2024) ja sen keskinopeus on noin 700 km/s. Tästä laskien CME-pilven saapuminen kestäisi vähintään noin 2,5 vuorokautta ja tästä laskien aikaisin mahdollinen saapumisajakohta asettuisi siis 31.12. vuorokauden iltaan. CME-pilven havaitseminen ja siitä tehtävät nopeusmittaukset ovat mahdollisia kuitenkin hyvin varhaisessa vaiheessa heti kohta purkauksen jälkeen, joten aivan tarkkoja nämä mittaukset eivät ole. Lisäksi CME-pilven nopeus saattaa muuttua jonkin verran matkan aikana ennen kaikkea IMF-kenttien vaikutuksesta. Ennuste siis pitää sisällään suurehkon epävarmuuden niin ajankohtien kuin tapahtumien voimakkuuden suhteen.
Ennuste
Yö 30./31. on rauhallinen, vasta aamun tunteina (SWPC:n mukaan) Saapuva CME aiheuttaa G1-luokan magneettisen myrskyn. Myrsky kuitenkin voimistuu ja päivän aikana se saavuttanee G3-luokan, jonka jälkeen iltaa kohti mentäessä myrsky laantuu jonkin verran. Revontulet ovat mahdollisia siis yön aamupuolella tai aamulla vielä ennen auringonnousua. Niitä nähtäneen koko maassa.
Yö 31./1. on hyvin aktiivinen. Magneettinen myrsky kiihtyy yön aikana G1-lukemaan illan pienen notkahduksen jälkeen, jolloin revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Niitä nähtäneen aina aamuyön tunneille asti, jonka jälkeen geomagneettinen kenttä rauhoittuu hiljalleen.
Yö 1./2. voi olla edelleen aktiivinen revontuliyö. Vaikka magneettinen myrsky on heikentynyt merkittävästi, kenttä on edelleen hyvin rauhaton ja revontulia voidaan nähdä yön aikana melko laajalla alueella Lapista Keskisuomeen, ja ehkäpä myös Etelä-Suomen pohjoisosiin asti.
Tämä ennuste on laadittu SWPC:n ennusteen mukaan. Jos CME-pilven saapuminen tapahtuukin NASA:n mallinnuksen mukaan, niin silloin magneettinen myrsky revontulineen tapahtuu noin vuorokautta myöhemmin. Ja voihan olla, että varhaisvaiheen tietoja CME-purkauksesta on tulkittu väärin (sitäkin tapahtuu melko usein) ja CME-pilvi ei olekaan tulossa kohti, vaan poistuu Auringon etäpuolella kohti Aurinkokunnan ulko-osia. Mutta uudenvuoden juhlinnan lomassa voi aina vilkaista pohjoisen taivasta, se voi tarjota oman lisänsä rakettien ilotulitukseen.
Hyvää uuttavuotta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.