Auringon aktiivisuus on ollut jo hieman pitempään suhteellisen matalalla. Tämä tarkoittaa sitä, että vaikka pilkkuryhmiä on ollut runsaastikin, niin niissä on tapahtunut voimakkaita flarepurkauksia vähän. Viimeisimmät M-luokan flaret tapahtuivat 4. ja 5. joulukuuta. Tällä hetkellä Auringossa on seitsemän pilkkuryhmää, joista vain kaksi on magneettisesti hieman aktiivisia beeta–gamma -ryhmään luokiteltuja. Näille lasketaan 35 % todennäköisyyttä tuottaa M-luokan purkauksia. X-luokan ja protonipurkausten todennäköisyydeksi lasketaan noin 5 %.
Aurinkotuulen nopeus ja hiukkastiheys ovat tavanomaisella tasolla. IMF-kentän kokonaisvoimakkuus on ollut 6 – 8 nT ja pohjoiseteläsuuntaisen komponentin (Bz) voimakkuus on vaihdellut –6 ja + 6 NT välillä. Niin aurinkotuulessa kuin IMF-kentän voimakkuudessa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia tämän ennustejakson aikana. Kentän positiivinen suunta (etelään) on kuitenkin vallitseva, joten pieni mahdollisuus revontulille on olemassa, jos aurinkotuulessa esiintyy jonkin verran tiheysvaihteluita.
Ennuste
Yöt 6./7., 7./8. ja 8./9. ovat rauhallisia. Ennustetut Kp-indeksin lukemat ovat hyvin matalia, joten jonkinlainen mahdollisuus revontulille on Pohjois-Lapissa, pieni mahdollisuus Etelä-Lapissa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään, ellei lähiavaruuden avaruussäässä tapahdu huomattavaa muutosta esimerkiksi hyvin nopean CME-purkauksen aiheuttamana. Tällaista purkausta ei ole tällä hetkellä tiedossa.
…
ESA:n Proba-3-missio lähti matkaan PSLV-XL-raketilla Satish Dhawanin avaruuskeskuksesta Sriharikotasta Intiasta torstaina 5. joulukuuta klo 10.34 UTC. Proba-3 on aurinko-observatorio, jonka tehtävänä on tehdä havaintoja Auringon keskikoronasta. Tämä alue koronasta on tähän asti ollut erittäin vaikeasti havaittavissa, käytännössä vain täydellisten auringonpimennysten aikana. Proba-3 on itse asiassa kaksi satelliittia, joista toinen toimii Auringon varjostimena ja havainnot tehdään tämän tuottamassa varjossa toisella satelliitilla. Satelliittien välinen etäisyys on noin 150 metriä ja niiden keskinäinen asemointi havaintojen aikana täytyy tehdä millimetrin tarkkuudella. Ensimmäiset havainnot saataneen noin 4 kuukauden kuluttua ja observatorion toiminta-ajaksi on suunniteltu kahta vuotta. Tästä observatoriosta on tulossa syventävä artikkeli lähiakana Avaruusmagasiiniin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.