keskiviikko 18. joulukuuta 2024

Revontuliennuste 18. – 21.12.2024

Ennustettu CME-pilvi saapui eilen aivan ajallaan hieman ennen kello 7 aikaa. Lähiavaruuden hiukkastiheys nousi nopeasti 45 p/cm3 joksikin aikaa ja sen jälkeen seurasi vähemmän tiheä alue, jopa melkein tyhjiö. Sen jälkeen tiheys vaihteli usean tunnin ajan tavanomaisen ja korkean, jopa 60 p/cm3 välillä kello 23 asti. IMF-kentän voimakkuus seurasi tiheyden vaihtelua ja saavutti maksiminsa hieman yli 30 nT noin kello 11, jonka jälkeen kentän voimakkuus väheni ja on nyt keskimääräisessä lukemassa alle 10 nT tuntumassa. Magneettikentän Bz-komponentti vaihteli aluksi enimmäkseen etelään mutta noin kello 8 aikaan se kääntyi kiinteämmin osoittamaan kohti pohjoista. Kello 19 aikaan kentän suunta alkoi jälleen vaihdella etelän ja pohjoisen välillä muutaman nanoteslan voimakkuudella. Potsdamin Quicklook Kp -indeksi kipusi CME-pilven saapumisen jälkeen voimakkaimmillaan lukemaan 6- , joka vasta G2-luokan magneetista myrskyä. Päivän aikana myrsky heikkeni ja illalla oltiin jo normaalilukemissa.  Kaikki ajat ovat Suomen aikoja.

Auringossa on kuusi pilkkuryhmää, joista AR 13924 on aktiivisin ja luokitukseltaan beeta–gamma. Sille ennustetaan noin 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokausina. Muut pilkkuryhmät ovat alfa tai beeta -luokaan kuuluvia ja niiden mahdollisuudet tuottaa voimakkaita flarepurkauksia on hyvin pieni. Eilinen magneettinen myrsky oli siis seurausta aurinkotuulen tihentymän (Parkerin spiraalin) ja pienehkö CME-pilven yhteistulos. Tihentymän jälkeen seuraa aina harvempaa, joskin jonkin verran nopeampaa aurinkotuulta, jolla on vain vähäinen vaikutus maapallon lähiavaruuden tilaan. Niinpä seuraavien kolmen vuorokauden ajan ollaan jälleen suhteellisen rauhallisessa tilanteessa.

Ennuste

Yö 18./19. on suhteellisen rauhallinen. Revontulet ovat mahdollisia Lapista Pohjois-Suomeen alueella ja Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus niille. Etelämpänä revontulet eivät ole todennäköisiä.

Yöt 19./20 ja 20./21 ovat jälleen rauhallisia. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa. Etelä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa niiden mahdollisuus on hyvin pieni ja etelämpänä todennäköisyydet ovat lähes olemattomia.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.