torstai 3. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 3. – 6.11.2022

Maapallon kohtaamassa avaruussäässä on tulossa pieni muutos: aurinkotuulen tiheys nousee jonkin verran ja nopeus hidastuu hieman. Muutokset eivät kuitenkaan ole kovin äkillisiä, joten sen vaikutus maapallon magneettikenttään ja lähes huomaamattomaksi. Maan magneettikentässä on kohtuullisen suuri määrä energisiä elektroneja ja IMF-kentän Z-komponentin suunta on etelään. Tilanne on siis jonkin verran latautunut ja sopivan triggerin osuessa kohdalleen, magneettisen häiriön tai -myrskyn syntyminen on mahdollista.

Ennuste

Yöt 3./4., 4./5. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Näillä alueilla ne ovat kuitenkin rauhallisia kaaria ja niissä esiintyy jonkin verran säteilen muodostumista. Keski-Suomessa himmeiden revontulikaarien näkeminen matalalla pohjoisen suunnassa on mahdollista. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Yö 5./6. Selkeää muutosta aurinkotuulessa edellisten öiden tilanteeseen ei ole odotettavissa. Kp-indeksi ennuste kuitenkin kertoo indeksilukeman kohoavan arvoon Kp4 ja korkeiden leveyksien K-indeksin ennustetaan kohoavan jo edellisenä päivänä lukemaan K5. Jos nämä ennusteet toteutuvat, revontulia voitaneen nähdä laajalla alueella Etelä-Suomesta Lappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.