tiistai 22. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 22. – 25.11.2022

Maapallon kohtaaman aurinkotuulen nopeus on nopeutumassa ja se saavuttaa maksiminopeuden 550 km/s vielä tämän päivän aikana. Samaan aikaan hiukkastiheys on kuitenkin laskemassa hyvin matalaan arvoon. Aurinkotuulen nopeus on kuitenkin laskemassa tavanomaiseen arvoon, noin 350 km/s, lähivuorokausien ajaksi. Energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on edelleen matala, eikä siihen ole odotettavissa suurta muutosta aurinkotuulen ollessa hyvin rauhallinen ja hiukkastiheyden ollessa matala.

Ennuste

Yö 22./23. Rauhallisesta avaruussäästä huolimatta Kp-indeksin ennusten odottaa indeksin arvon kohoavan ensiyön ajaksi lukemaan Kp4. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan kohoavan vieläkin korkeampaan lukemaan (K5) tämä päivän ajaksi ja putoavan illan koittaessa lukemaan K2. Molempien indeksien ennuste tuntuu liian optimistisilta revontulien esiintyvyyden kannalta. Tässä tilanteessa Lapista Pohjois-Suomeen revontulet ovat hyvinkin mahdollisia mutta etelämpänä niitä tuskin nähdään.

Yöt 23./24. ja 24./25. sujuvat rauhallisissa merkeissä. Kaikkien indeksien odotetaan pysyttelevän matalissa lukemissa, joten revontulia on odotettavissa vain Lapissa. Muualla ne eivät ole todennäköisiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.