lauantai 19. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 19. – 22.11.2022

Auringossa tapahtui pienehkö CME-purkaus 18. päivänä ja se saavuttaa Maan radan etäisyyden 22./23. yönä. Se tuskin aiheuttaa mitään häiriötä Maan magneettikentässä, sillä sen suunta vie sen maapallon ohi liikesuunnassa etupuolelta. Sitä ennen yönä 20./21. (tai jopa hieman aikaisemmin) maapallo kohtaa aurinkotuulen tihentymän (CIR) ja se nostaa hiukkatiheyden kaksinkertaiseksi nykyisestä, samalla aurinkotuulen nopeus putoaa merkittävästi. Tämä tapahtuman ennustetaan kohottavan Kp ja K-indeksejä mahdollisesti jopa myrskylukemiin.

Nämä revontulet loistivat Tampereen taivaalla 19.11.2022 kello 00.56 LT. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Yö 19./20. Magneettinen aktiivisuus on koholla jo alkuillasta lähtien. Varsinainen magneettinen myrsky (Kp5) saavutetaan keskiyön aikoihin, vaikka korkeiden leveyksien K-indeksi kohoaa myrskylukemiin myöhemmin yöllä tai mahdollisesti aamupuolella yötä. Revontulia voitaneen siis odottaa näkyvän Etelä-Suomessa pitkin yötä ja jopa etelärannikolla viimeistään aamuyön tunteina.

Yö 20./21. Kp-indeksi ei aivan myrskylukemiin tänä yönä kohoa, mutta lukema Kp4 on varsin hyvä, joka toteutuessaan mahdollistaa revontulien näkymisen Keski-Suomen ja mahdollisesti jossain määrin Etelä-Suomen taivaalla. Indeksien kohoaminen alkaa jo illan tunteina, joten himmeitä revontulia voidaan odottaa näillä alueilla esiintyvän. Lappi ja Pohjois-Suomi ovat melko varmoja revontulien esiintymisalueita näillä indeksien lukemilla.

Yö 21./22. Pitkä aikavälin ennuste odottaa Kp-indeksin kohoavan tänäkin yönä melkoisen korkealle (Kp4), jolloin revontuet ovat mahdollisia jopa Etelä-Suomea myöten. Tämä ennuste voi olla hieman optimistinen, sillä avaruussään suunta on ensimmäisestä yöstä alkaen ollut rauhoittumaan päin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.