keskiviikko 9. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 9. – 12.11.2022

Auringossa on pilkkuryhmä 3141, joka on kasvanut nopeasti viime päivinä. Pilkkuryhmällä on kokoa tällä hetkellä 540 ppm ja sen magneettinen luokitus on beeta–gamma, eli siinä on kaksi tai kolme penumbrallista pilkkua ja lisäksi lukuisi muita pienempiä pilkkuja. Pilkkuryhmässä on kaksi magneettinapaa mutta rakenne ei ole tyypillinen kaksinapaisen pilkkuryhmän rakenne vaan monimutkaisempi. Toistaiseksi pilkkuryhmä on ollut rauhallinen mutta ennusteissa C- ja M-luokan purkausmahdollisuus on selvästi koholla. X-luokan flarea ei kuitenkaan vielä odotella, vaikka sekin on mahdollinen.

Ennuste

Yö 9./10. Maapallon magneettikentässä on vain vähän energisiä elektroneja, joten vaikka Kp-indeksin ennustetaan kohoavan maksimiarvoon 4 yö aamupuolella, revontulien näkyminen muualla kuin Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa on epätodennäköistä pienellä varauksella, sillä korkeiden leveyksien K-indeksi maksimilukema 4 saavutetaan päiväaikaan. Tämä tarjoaa pienen mahdollisuuden revontulille Keski-Suomen leveydellä. Päiväaikainen K-indeksin korkeahko lukema ei ole kuitenkaan vahva signaali tulevasta revontuliyöstä Keski- ja Etelä-Suomen leveydellä.

Yöt 10./11. ja 11./12. Ennusteet Kp-indeksiksi pysyttelevät kohtuullisen alhaisissa lukemissa. Revontulet ovat mahdollisia edelleen Lapissa ja Pohjois-Suomessa mutta etelämpänä niiden mahdollisuus pienenee mitä etelämmäksi tullaan. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 molempina päivinä, joten niitä seuraavina yönä on pieni mahdollisuus revontulille Keski-Suomen leveyksillä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.