lauantai 12. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 12. – 15.11.2022

Auringonpilkkuryhmä 3141 on edelleen kehittynyt. Ne sen magneettinen luokitus on beeta-gamma-delta eli siihen on kehittynyt penubrallinen pilkku, jossa on erinapaiset umbrat. Tällainen rakenne ei ole kovinkaan yleinen. Tälle pilkkuryhmälle ennustetaan 10 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flarepurkaus lähimmän vuorokauden aikana. Tämä samainen pilkkuryhmä on tuottanut runsaasti C ja M-luokan flareja viimeisen vuorokauden aikana, joten on mielenkiintoista seurata, pystyykö se tuottamaan X-luokan flaren lähitulevaisuudessa?

Pilkkuryhmä 3141, vasemmalla lähinnä näkyvää valoa vastaava (HMI Intensitygram) ja oikealla pilkkuryhmän magneettisuus (HMI Magnetogram). Magnetorammikuvassa punainen on + (ulospäin) ja sininen - (sisäänpäin) suuntautuva magneettikentän suunta. Kuva NASA/SDO.

Ennuste

Yöt 12./13., 13./14. ja 14./15. näyttävät muodostuvan edelleen hyvin rauhallisiksi ja Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa. Indeksi lukemat pysyttelevät 1 – 2 välillä, joten himmeitä revontulia voidaan odottaa näkyvän vain Pohjois-Lapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.