tiistai 15. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 15. – 18.11.2022

Vaikka Auringossa on useita isohkoja pilkkuryhmiä, niin niiden aktiivisuus näyttää olevan varsin matalalla tasolla. Tämä vaikuttaa maapallon lähiavaruuden tilaan, joka sekin on hyvin stabiili tällä hetkellä. Energisiä elektroneja magneettikentässä on hyvin vähän. Muutos voi olla tulossa tämän ennustejakson lopulla, sillä silloin samaan aikaan maapallon kohtaa aurinkotuulen tihentymän ja pienehkön CME-purkauspilven. Indeksiennusteen mukaan tämä tapahtuma ei juurikaan vaikuta maapallon magneettikenttään 17./18. yönä tai se tapahtuu aivan aamun tunteina.

IMF-kentän Bz-komponentti vaihtelee suhteellisen tasaisesti pohjois- ja eteläsuunnan välillä, mutta kentän ja Bz-komponentin voimakkuus on matala, joten siinä tapahtuvat muutokset tuskin aiheuttavat suurempia vaikutuksia maapallon magneettikentän tilaan.

Ennuste

Yö 15./16. Kp-indeksi näyttää pysyttelevän yön ajan lukeman 3 tietämillä. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan kohoavan iltayöstä lukemaan 4. Jos tämä toteutuu, revontulia voitaneen nähdä illan pimetessä aina Etelä-Suomea myöten. Revontulet ovat kuitenkin himmeähköjä ja hyvin rauhallisia.

Yö 16./17. on edellisen yön toisinto, tosin hieman vaisumpi. K-indeksin lukema 4 saavutetaan jo iltapäivällä ja iltayön tunteina ollaan jo matalammissa lukemissa. Revontulia voitaneen kuitenkin nähdä Keski-Suomen taivaalla Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi.

Yö 17./18. näyttäisi muodostuvan hyvin rauhalliseksi. Indeksit mataavat matalissa lukemissa, joten revontulien todennäköisyys Pohjois-Lappia lukuun ottamatta ovat hyvin pienet. CME-pilven saapumisen ajankohdan määrittämisen vaikeus vaikuttaa ennusteeseen. Jos maapallo kohtaa CME-pilven ennustettua aikaisemmin, revontulet voivat olla kohtuullisen voimakkaita ainakin maamme pohjoisosassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.