maanantai 31. lokakuuta 2022

Revontuliennuste 31.10. – 3.11.2022

Auringossa on kuusi pienehköä ja hyvin rauhallisesti käyttäytyvää pilkkuryhmää. Niille kaikille ennustetaan hyvin pieni todennäköisyys tuottaa X-luokan flare seuraavan vuorokauden kuluessa. Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on tapahtunut kolme vain C1-luokan purkausta. 

Auringon ollessa näin rauhallinen, avaruussäähän vaikuttaa voimakkaimmin korona-aukot. Ekvaattorilla on yksi pieni aukko, mutta se ei vielä tämän ennusteen aikana vaikuta avaruussäähän. Maapallon kohtaama aurinkotuulen tiheys on matala mutta hieman keskimääräistä nopeampaa. Ennustejakson aikana tiheys kaksinkertaistuu ja nopeus putoaa normaaliksi (n. 350 km/s).

Tällaiset revontulet tallentuivat Tampereen Ursan revontulikameraan 29.10.2002 kello 21.30 UTC aikaan. Tänä vuonna revontulia on nähty liki 60 yönä. Vuotta on vielä jäljellä pari kuukautta, joten jos sää vain sen mahdollistaa, niin odotettavissa on ainakin kymmenkunta yötä, jolloin revontulia näkyy Tampereella. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. Kp-indeksin maksimilukemaksi ennustetaan Kp4, joka mahdollistaa revontulien näkymisen Etelä-Suomen leveyksillä etelärannikkoa lukuun ottamatta. Korkeimmat lukemat saavutetaan keskiyöllä. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet muodostuvat tavanomaisiksi suhteellisen aktiivisiksi mutta Keski- ja Etelä-Suomessa ne ovat hyvin rauhallisia kaaria lähellä horisonttia.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.