tiistai 22. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 22. — 25.3.2022

Aurinkotuuli tulee olemaan koko ennustekauden hyvin tasaista. Yleinen IMF-kenttä on kääntynyt etelään mutta se on hyvin heikko. Pientä muutoksen odotusta kuitenkin on olemassa, sillä eilen aamulla tapahtui Auringossa CME-purkaus, joka näyttäisi olevan tulossa kohti Maata. Tavanomaisella nopeudella se tulisi maanradalle 24./25. yönä. Pilvi on kuitenkin hyvin pieni ja harva, joten sen vaikutukset jäänevät minimaalisiksi varsinkin, kun maapallon magneettikentän energisten elektronien määrä on vähäinen.

Tämä CME-purkaus tapahtui 21.3.2022 kello 7.48 Suomen aikaa. Kuva CACTUS.

 

Ennuste

Yö 22./23. muodostuu hyvin rauhallisiksi. Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa ja revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Yö 23./24. ennustettu Kp-indeksi kohoaa lukemaan kp4 ja K-indeksi saa illasta ja aamusta lukeman K3, keskiyöllä lukema on K2. Näin ollen revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa on pieni mahdollisuus mutta etelämpänä tuskin revontulia nähdään.

Yö 24./25. on indeksien ennusteen valossa edellisten öiden kaltainen. Maapallon kohtaama CME-pilvi ei kovinkaan suurta muutosta saa aikaan, joten revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä kuitenkin pitäisi olla varuillaan ja seurata tilannetta, sillä niin epätodennäköiseltä kuin se tuntuukin, lyhytaikaiset ja kenties kirkkaatkin revontulet voivat leimahtaa taivaalle jossakin vaiheessa yötä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.