sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 13. — 16.3.2022

Auringossa tapahtui 10. maaliskuuta illalla kaksi epäsymmetristä halo-CME -purkausta parin tunnin välein. Nämä CME-pilvet yhdistyvät matkallaan kohti Maata, jonka ne saavuttavat 13./14. yönä suunnilleen keskiyön tienoilla. Niiden ennustetaan aiheuttavan vähintään G1-luokan magneettisen myrskyn, mutta G2-taso ei ole pois suljettu.

Ennuste

Yönä 13./14. syntynee magneettinen myrsky iltayön tunteina. Se saavuttanee huippunsa (Kp6) aamuhämärissä mutta sitä ennen nähtäneen koko Suomen taivaalla runsaasti revontulia. Revontulia voitaneen nähdä myös ainakin Baltian pohjoisosassa. Magneettinen myrsky jatkuu pitkälle seuraavaan päivään.

Yö 14./15. Edellisen yön magneettinen häiriö jatkuu ja voi olla, että se yltyy myrskyksi (Kp5). Tällöin revontulien näkyminen on mahdollista koko maassa.

Yö 15./16. on edellisiä öitä paljon rauhallisempi. Molemmat indeksi pysyttelevät kohtalaisen matalassa (3) lukemassa, jolloin Lapissa ja Pohjois-Suomessa on mahdollisuus nähdä revontulia. Keski- ja Etelä-Suomessa matalalla pohjoistaivaalla on mahdollisuus nähdä jonkin verran revontulia, jos sää on laajalti selkeää ja näkyvyys horisonttiin on esteetön.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.