lauantai 5. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 5. — 8.3.2022

Maapallo kohtaa ensiyön aikana aurinkotuulentihentymään, johon liittyy IMF-kentän Bz-komponentin pääsuunnan muutos etelästä pohjoiseen. Pohjoissuunnan ollessa vallitseva, revontulien todennäköisyydet ovat pienempiä kuin kentän ollessa kohti etelää.


Tällaiset revontulet näkyivät Tampereella Kp-indeksi ollessa lukemassa Kp3. Normaalisti tällä lukemalla ei vielä revontulia kovinkaan usein nähdä, mutta kevätpäiväntasauksen läheisyys kohottaa revontuliherkkyyttä jonkin verran. Nämä revontulet olivat Etelä-Lapin tai Pohjois-Suomen yläpuolella mutta selkeä sää mahdollisti niiden näkymisen. © Tampereen Ursa ry.

Maaliskuun 2 päivän iltana Auringossa tapahtui M2-luokan flare ja se sai aikaan pienehkön CME-pilven. Pilvi ei tule suoraan maapalloa kohti vaan ohittaa planeettamme liikesuunnan jättöpuolelta ensiyön aikana, luultavimmin aamuyön tunteina. Energisten elektronien määrä magneettikentässä on pienehkö, joten CME-pilvellä tuskin on mitään suurempaa vaikutusta.

Ennuste

Yö 5./6.
Kp-indeksi kohoaa iltayön aikana lukemaan Kp4 ja korkeiden leveyksien K-indeksi seurailee sitä noin 9 tunnin viipeellä. Ennusteen muka K-indeksi saavuttaa lukeman K5 keskipäivän tienoilla. Revontulitoiminta voi olla aktiivista Lapissa ja Pohjois-Suomessa, jonka revontulet selkeän sää vallitessa voivat näkyä 500 — 700 km etelämpänäkin. Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on selvästi pohjoisosia pienempi mutta ei kuitenkaan aivan olematon ehkä etelärannikkoa lukuun ottamatta.

Yö 6./7. aamupuolella Kp-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan Kp4 ja K-indeksin aamun tunteina lukemaan K4. Nyt WSA-ENLIL-ennusteen mukaan magneettikentän Bz-komponentin pääsuunta on kuitenkin kohti pohjoista, joten revontulien mahdollisuus on lähtökohtaisesti pienempi. Lapissa revontulet ovat todennäköisesti himmeitä ja hyvin rauhallisia. Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta Keski- ja Etelä-Suomessa niitä tuskin nähdään.

Yö 7./8. on pitkälti edellisen yön kaltainen mutta Lapissakin vielä rauhallisempi. Revontulia tuskin nähdään etelämmillä leveysasteilla.


Tällaiset revontulet näkyivät Tampereella Kp-indeksi ollessa lukemassa Kp3. Normaalisti tällä lukemalla ei vielä revontulia kovinkaan usein nähdä, mutta kevätpäiväntasauksen läheisyys kohottaa revontuliherkkyyttä jonkin verran. Nämä revontulet olivat Etelä-Lapin tai Pohjois-Suomen yläpuolella mutta selkeä sää mahdollistin niiden näkymisen. © Tampereen Ursa ry.
2 kommenttia:

  1. Loviisassa lauantaina 5.3. näkyi revontulia 20.30-21 aikoihin ja noin 22.30.

    VastaaPoista
  2. Saman yönä kun näit revontulia, niitä nähtiin myös muualla Suomessa. Taivaanvahtiin (taivaanvahti.fi) voi jokainen tehdä raportin tekemistään havainnoista, myös revontulista. Vähäisetkin havainnot muodostavat yhdessä muiden havaintojen kanssa arvokkaan lähdeaineiston tieteellistä tutkimuksen kannalta.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.