perjantai 25. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 25. — 28.3.2022

Auringon aktiivisuus on pysytellyt jo pitkään hyvin rauhallisena, vaikka pienehköjä flare- ja CME-purkauksia on esiintynytkin. Tilanteeseen ei näytä olevan muutosta ainakaan lähivuorokausien aikana. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa, vaikkakin hieman keskimääräistä nopeampaa. Maapallon magneettikentässä olevien energisten elektronien määrä on vähäinen.

Ennuste

Kp-indeksi pysyttelee normaaleissa lukemissa (2—3) koko ennustejakson ajan. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa korkeimpina lukemina arvon 4, mutta kuten tiedetään, nämä korkeimmat lukemat esiintyvät tähän aikaa vuodesta keskipäivän aikaan.

Yö 25./26. on Lapissa normaali revontuliyö. Revontulia näkyy ajoittain ja ne ovat suhteellisen rauhallisia. Pohjois-Suomessa nämä revontulet näkyvät myös, mutta huomattavasti himmeämpinä ja rauhallisempina. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 26./27. ei juurikaan tuo muutosta edellisen yön tilanteeseen. Lapissa revontulia voitaneen nähdä heti alkuillasta, kun riittävä pimeyden aste on saavutettu. Samoin Pohjois-Suomessa voidaan yön aikana tehdä revontulihavaintoja. Etelämpänä revontulet eivät ole todennäköisiä joskaan ei poissuljettuja.

Yö 27.28. Näyttäisi muodostuvan ensimmäisen yö kaltaiseksi. Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia. Etelämpänä todennäköisyys on hyvin pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.