Auringon aktiivisuus on pysytellyt jo pitkään hyvin rauhallisena, vaikka pienehköjä flare- ja CME-purkauksia on esiintynytkin. Tilanteeseen ei näytä olevan muutosta ainakaan lähivuorokausien aikana. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa, vaikkakin hieman keskimääräistä nopeampaa. Maapallon magneettikentässä olevien energisten elektronien määrä on vähäinen.
Ennuste
Kp-indeksi pysyttelee normaaleissa lukemissa (2—3) koko ennustejakson ajan. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa korkeimpina lukemina arvon 4, mutta kuten tiedetään, nämä korkeimmat lukemat esiintyvät tähän aikaa vuodesta keskipäivän aikaan.
Yö 25./26. on Lapissa normaali revontuliyö. Revontulia näkyy ajoittain ja ne ovat suhteellisen rauhallisia. Pohjois-Suomessa nämä revontulet näkyvät myös, mutta huomattavasti himmeämpinä ja rauhallisempina. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.
Yö 26./27. ei juurikaan tuo muutosta edellisen yön tilanteeseen. Lapissa revontulia voitaneen nähdä heti alkuillasta, kun riittävä pimeyden aste on saavutettu. Samoin Pohjois-Suomessa voidaan yön aikana tehdä revontulihavaintoja. Etelämpänä revontulet eivät ole todennäköisiä joskaan ei poissuljettuja.
Yö 27.28. Näyttäisi muodostuvan ensimmäisen yö kaltaiseksi. Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia. Etelämpänä todennäköisyys on hyvin pieni.
Vastaava toimittaja Kari A. Kuure. Tässä blogissa julkaistaan tietoja avaruussäästä ja revontuliennusteita. Tätä blogia päivitetään yleensä syyskuusta huhtikuuhun, joissakin tapauksessa jo elokuussa voidaan ennuste julkaista jos odotettavissa on näyttävät revontulet. Voi kommentoida ennusteita rakentavassa hengessä ja erityisesti arviot toteutuneiden revontulien näkymisestä eripuolelta Suomea ovat tervetulleita.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.