keskiviikko 16. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 16. — 19.3.2022

Yöksi 13./14. ennusteen toteuttanut magneettinen myrsky aiheutti hienot revontulet, joita nähtiin ympäri Suomea. Revontulinäytelmän voimakkuutta kuvaa se, että Tampereella ja jopa etelämpänä nähtiin revontulikorona, jonka ilmaantuminen on todella harvinaista — ehkä muutaman kerran auringonpilkkujaksoin aikana. Tampereen sääkameroista nähtiin reposia myös eteläisellä taivaalla. Tampereen Ursan tähtitornin sääkameroiden videomateriaali on leikattu YouTube-esitykseksi ja se löytyy osoitteesta

https://www.youtube.com/watch?v=z8gJuvw1FOo

Ursan ylläpitämään Taivaanvahtiin (www.taivaanvahti.fi) on tullut tähän mennessä 65 raporttia nähdyistä revontulista. Havaintopaikat näyttävät jakaantuneen kohtalaisen tasaisesti ympäri Suomen.

Revontulia Tampereen Ursan tähtitornin pohjoiskamerassa. © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Ennustejakson yöt tulevat olemaan sitten suhteellisen rauhallisia molempien ennustettujen indeksien pysytellessä maltillisissa lukemissa

Yö 16./17. Himmeitä revontulia nähtäneen lähinnä Pohjois-Lapissa, jos sielläkään.

Yö 17./18. tulee olemaan hieman aktiivisempi, revontulien mahdollisuus on tavanomainen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään, vaikka ollaankin hyvin lähellä kevätpäiväntasausta ja tästä syystä revontuliherkkyys on koholla.

Yö 18./19. Avaruussään parametrien valossa yö ei juuri poikkea edellisistä. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa Kp3, joten himmeitä revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa lukeman K4 18. päivän jälkimmäisellä puoliskolla ja vaikka se putoaa lukemaan 2 – 1 vielä vuorokauden loppuun mennessä, revontulia voi näkyä myös Keski-Suomen taivaalla. Etelämpänä tuskin revontulia nähdään, ellei sitten sää ole aivan selkeä pohjoiseen, jolloin hyvin etäällä (vähintään 500 – 700 km) etäisyydellä olevat reposet voivat näkyä.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.