perjantai 11. maaliskuuta 2022

Revontuliennuste 11. — 14.3.2022

Viime yönä tapahtui Auringossa flarepurkaus, joka aiheutti halo-CME-pilven. Se on tulossa kohti Maata ja törmännee magneettikenttäämme tämä ennustejakson lopussa. Törmäyksestä aiheutuu magneettinen häiriö tai jopa -myrsky, joka näkyy kirkkaina revontulina. IMF-kentän Bz suunnan ennustetaan kuitenkin olevan pohjoiseen, joten revontulet eivät ehkä ole aivan niin kirkkaita ja loimuavia eikä ne näy niin laajalla alueella kuin silloin kun Bz-kenttä on kohti etelää. Tilanteen kehittyminen kuitenkin riippuu paljolti siitä, mikä on CME-pilven mukanaan kuljettaman kentän suunta törmäyshetkellä.

Maata kohti tuleva halo-CME. Kuva Cactus.Ennuste

Yöt 11./12. ja 12./13. ovat hyvin rauhallisia. Molemmat indeksien ennustetaan pysyttelevän matalissa lukemissa, joten revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa. Siellä ensiyön revontulien todennäköisyys on hieman suurempi kuin toisena yönä. Jos sää on selkeä, Etelä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa Pohjois-Lapin revontulet voivat näkyä matalalla pohjoishorisontissa. Muualla revontulia tuskin nähdään.

Yö 13./14. on toistaiseksi arvoitus. Pitkäaikaisen Kp-indeksin ennusteen mukaan tämä yö olisi edellisten yön kaltainen, siis hyvin rauhallinen. Tulossa oleva CME-pilvi kuitenkin voi muuttaa tilanteen täysin, jos pilvi saapuu hieman ennustettua nopeammin. Silloin, luultavasti aamuyön tunteina, revontulia voitaneen nähdä laajalti, ehkä Etelä-Suomea myöten. Revontulien kirkkaudesta ei pysty sanomaan tässä vaiheessa mitään. Seurataan tilanteen kehittymistä ja palataan asiaan, jos ja kun tämän ennustejakson viimeisen yön tilanne muuttuu merkittävästi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.