torstai 24. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 24. — 27.2.2022

Hieman yli viikko sitten (15.2.2022) Auringon toisella puolella havaittiin suhteellisen voimakas CME-purkaus, jonka suunta oli poispäin meistä. Se havaittiin myös Stereo A ja muutamasta muusta avaruudessa toimivasta luotaimesta. Euroopan avaruusjärjestö (ESA) julkaisi kuvan tapahtumaa edeltäneestä prominenssista, joka osoittautui olevan yksi suurimmista milloinkaan havaituista. ESA/NASA Solar Orbiter -luotain onnistui kuvaamaan purkauksen Extreme Ultraviolet Imager (EUI) -instrumentin Full Sun Imager (FSI) -kamerallaan. Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän purkaus ei vaikuttanut.

NASAn/ESAn Solar Orbiter -luotain otti tämän kuvan avaruuteen kohonneesta prominenssita 15. helmikuuta. Auringon halkaisija on noin 1,4 miljoonaa km ja prominessin korkeus Auringon pinnasta on samaa luokaa. Kuva NASA/ESA.


Revontulitoiminnan osalta lähiavaruuden tila on toisinto edellisestä ennusteesta. Aurinko tuulessa näyttä olevan laaja piirteetön ja tasaisen virtauksen alue, jonka vaikutukset maapallon magneettikenttään ovat minimaalisia.

Ennuste

Yöt 24./25. ja 25./26. tulevat olemaan hyvin rauhallisia. Molemmat indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa ja energisten elektronien määrä magneettikentässä on vähäinen. Tästä syystä revontulien näkymisen todennäköisyys Lapissa on tavallista pienempi. Näkyessään revontulet ovat himmeähköjä ja hyvin rauhallisia. Pohjois-Suomessa mennään aivan samoilla linjoilla, revontulien mahdollisuus tässä tilanteessa on noin 1 yhtenä yönä viidestä. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien näkymisen todennäköisyys on hyvin pieni ja revontulia tuskin näkyy

Yö 26./27. voi olla hieman parempi ainakin Lapin osalta. Ennusteen mukaan Kp-indeksi on hienoisessa kasvussa ja korkeiden leveyksien K-indeksin ennustetaan saavuttavan lukeman K4 iltapäivän aikana. Tämä voi merkitä yön aikana tavanomaista revontuliaktiivisuutta Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa on jonkinlainen mahdollisuus revontulien näkymiselle mutta Etelä-Suomeen asti revontulet eivät yllä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.