lauantai 12. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 12. — 15.2.2022

Parina edellisenä yönä on nähty ajoittain kirkkaita revontulia. Olivat seurausta CME-purkauspilven osumisesta maapallon magneettikenttään. Tätä edelsi energisten elektronien määrän kasvu magneettikentässä, joten hyvin otolliset avaruussään olosuhteet vallitsivat jo hieman ennen CME-pilven saapumista. Tämä tilanne ei vielä ole aivan täysin ohi, sillä magneettikenttä näyttäisi pysyttelevän rauhattomana ja siinä on energisiä elektroneja riittävästi revontulien tuottamiseen.
Nämä revontulet tallentuivat tähtitornin videokameraan torstaina 10.2.2022 illalla. Vaikka kameran kuvakenttä on rajallinen pystysuunnassa, revontulista voi päätellä niitä olleen myös keskitaivaalla. Kuva Tampereen Ursa ry. / Kari A. Kuure.


Ennuste

Ennusteen mukaan tänä iltana kohtaamme uuden streemin.  Se kohottaa lähiavaruuden hiukkastiheyden viisinkertaiseksi tämänhetkisestä. Kp-indeksi ennusteen mukaan indeksi pysyttelee kuitenkin tavanomaisissa lukemissa, kunnes streemin jättöreuna saavutetaan ja aurinkotuulen hiukkastiheys putoaa tavanomaiselle tai hieman pienemälle tasolle. Silloin indeksit pomppaavat jälleen myrskylukemiin.

Yö 12./13. näyttäisi muodostuvan rauhalliseksi. Revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on paljon pienempi mutta ei kuitenkaan täysin olematon.

Yö 13./14. muodostunee jälleen magneettisen myrskyn yöksi. Kp-indeksi kohoaa rauhattomaksi iltayöstä ja saavuttaa myrskylukemat aamupuolella yötä. Korkeiden leveyksien K-indeksi seuraa Kp-indeksiä noin kuuden tunnin viiveellä ja kohoaa myrskylukemiin aamutuntien aikana. Revontulia nähtäneen Lapin ja Pohjois-Suomen lisäksi Keski-Suomessa ja pieni mahdollisuus revontulille on myös Etelä-Suomessa.

Yö 14./15. Luultavasti edellisen yön magneettinen myrsky ei ole kokonaan laantunut, vaan magneettikenttä on edelleen rauhattomassa tilassa. Jos näin käy, niin revontulia voitaneen nähdä aina Keski-Suomen leveydellä ja pieni mahdollisuus niille on myös Etelä-Suomessa, ei ehkä kuitenkaan aivan etelärannikolla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.