perjantai 18. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 18. — 21.2.2022

Avaruussää on edelleen rauhallisessa tilassa. Auringossa on runsaasti auringonpilkkualueita, mutta ne kaikki ovat pienialaisia ja vähän pilkkuja sisältäviä tyypiltään hyvin käyttäytyviä alfa ja beeta -luokkiin kuuluvia. Helmikuun 15. päivän iltana kello 22.12 UTC tapahtui suhteellisen voimakas CME-purkaus, joka muodostui hyvin nopeasti halo-pilveksi. Normaalisti tämä tapahtuu silloin, kun CME-pilvi on tulossa kohti maapalloa, mutta tällä kertaa purkaus tapahtui Auringon toisella puolella. Purkauspilvi havaittiin Stereo A -luotaimesta mutta sen purkauspaikka jäi epätarkaksi. Ehkä viikon kuluttua näemme sen aktiivisen alueen, josta purkaus tapahtui ja tuottaako se lisää uusia purkauksia.

Kevätpäiväntasaus on kuukauden kuluttua, joten revontuliherkkyys alkaa hiljalleen kohota. Periaatteessa tämä merkitsee runsaammin revontuliöitä ja kirkkaampia revontulia. Auringon aktiivisuus ei kuitenkaan vielä ole huippuluokkaa, joten sillä voi olla oma hillitsevä vaikutuksensa revontulien näkymiseen.

Ennuste

Yöt 18./19. ja 19./20. tulevat olemaan rauhallisia. Molemmat indeksi pysyttelevät hyvin matalissa lukemissa, joten vain Pohjois-Lapissa on jonkinlaiset mahdollisuudet nähdä himmeitä revontulia.

Yö 20./21. Maapallo kohtaa aurinkotuulessa olevan hiukkastihentymän ja nostaa ennustetun Kp-indeksin lukeman myrskylukemiin. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulia voitaneen nähdä jo iltayöstä mutta mitä etelämmäksi sieltä tullaan sen myöhemmin yöllä mahdolliset revontulet ilmaantuvat taivaalle.

Tihentymän jälkipuoliskolla ei ole niin suurta hiukkastiheyden pudotusta kuin muulloin, joten sen vaikutukset voivat jäädä ennustettuja Kp-lukemia heikommiksi ja magneettisen myrskyn lukemat saavuttamatta. Revontulia voitaneen nähdä hyvin todennäköisesti Lapissa ja Pohjois-Suomessa mutta Keski-Suomesta etelään en suuria toiveita elättelisi ainakaan kovin kirkkaiden revontulien suhteen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.