sunnuntai 27. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 27.2. — 2.3.2022

Maapallon lähiavaruuden tilaa on rauhallinen ja siinä ei odoteta tapahtuvan kovin suuria muutoksia seuraavien vuorokausien aikana. Maapallo kohtaa tänään diffuusin aurinkotuulen tihentymän, joka nostaa hieman hiukkastiheyttä. Tällä muutoksella ei kuitenkaan ole kovinkaan suuria vaikutuksia maapallon magneettikentässä, ehkä pientä rauhattomuutta kuitenkin.

Ennuste

Yöt 27./28. ja 28./1. muodostuvat hyvin rauhallisiksi. Kp-indeksi pysyttelee lukemassa Kp3, mutta korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttaa lukemaan K4 päivän aikana. Yöksi sekin putoaa mataliin lukemiin. Näin nämä kaksi yötä muodostuvat revontuliltaan tavanomaisiksi: Lapissa revontulet ovat mahdollisia ja jopa himmeät reposet jopa todennäköisiä. Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia mutta niiden todennäköisyys on selvästi Lappia pienempi. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Yö 1./2. voi olla hieman aktiivisempi koko maassa. Kp-indeksi pysyttelee tavanomaisissa lukemissa edellisten öiden tapaan. K-indeksi saavuttaa myrskylukeman K5 päiväaikana ja rauhoittuu iltapäivällä, mutta sen jälkivaikutukset voivat ulottua yöhön. Jos näin käy, silloin Lapissa voitaneen nähdä kirkkaita revontulia. Pohjois-Suomessa revontulet ovat todennäköisiä ja kohtuullisen kirkkaita. Keski- ja Etelä-Suomessakin himmeähköt revontulet ovat mahdollisia, joskaan ei kovin todennäköisiä.

Lähestyvä kevätpäiväntasaus voi aiheuttaa oman vähäisen vaikutuksensa revontulien näkymiseen. Kuten tiedetään, revontulia nähdään runsaimmin tasauspäivien tienoilla, toisin sanoen revontuliherkkyys on kasvanut. Näin ollen Kp-indeksi lukema 3 voi mahdollistaa revontulien näkymisen myös Etelä-Suomessa. Tämä on kuitenkin vain tilastollinen ilmiö ja sen toteutumisesta ei ole mitään takeita. Selkeinä kevätiltoina ja öinä revontuliharrastajien pitäisi kuitenkin olla valmiina niitä havaitsemaan ja valokuvaamaan riippumatta lähiavaruuden avaruussään tilasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.