sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 6. — 9.2.2022

Avaruussää maapallon läheisyydessä näyttä rauhoittuneen ainakin jossain määrin. Indeksit ovat painuneet tavanomaisiin mataliin lukemiin ja energisten elektronien määrä magneettikentässä on normaalitasolla. Auringon aktiivisuus ei ole kovinkaan korkealla, vaikka pilkkuryhmiä on viisi mutta ne kaikki ovat magneettisesti beetaluokkaa. Aktiivisin ryhmistä näyttäisi olevan AR 2941, jolla on koko noin 300 ppm. Sille ennustetaan 60 % todennäköisyyttä tuottaa C-luokan, 15 % M-luokan ja 1 % X-luokan flarepurkaus. Tällä hetkellä Maata kohti ei ole tulossa magneettisia häiriöitä aiheuttavia CME-pilviä

Selkeän sään sattuessa voi revontulikameroista tarkastella tilanteen kehittymistä ja jos esimerkiksi Sodankylän kameroissa revontulia näkyy keskitaivaalla, Etelä-Suomessa on mahdollista nähdä himmeitä revontulia hyvin matalalla pohjoisessa horisontissa. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Ennuste

Yöt 6./7., 7./8. ja 8./9. ovat tavanomaisen rauhallisia. Revontulia todennäköisesti nähdään yhtenä tai kahtena yönä Lapissa ja yhtenä yönä Pohjois-Suomessa. Niiden todennäköisyys on kuitenkin jo paljon pienempi Keski-Suomessa ja revontulia tuskin nähdään Etelä-Suomessa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.