keskiviikko 9. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 9. — 12.2.2022

Jälleen avaruussääennusteet ovat hieman ristiriitaisia: Kp- ja K-indeksiennusteet lupailevat jopa keskivoimakasta magneettista myrskyä tämän ennustejakson aikana ja WSA-Enlil -ennuste kertoo maapallo lähestyvästä CME-pilvestä, mutta Cactus-ohjelma ei tällaista pilveä ole havainnut. Näin ollen, jos ennustetut revontulet jäävät näkymättä, niin se ei ole mikään yllätys. Energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on hyvin korkea, joten jos minkäänlaista häiriötä kenttää aiheutuu, revontulet voivat olla hyvinkin näyttäviä.

Ennuste

Yö 9./10.
Kp-indeksin ennustetaan kohoavan iltayöstä lukemaan Kp5. Korkeiden leveyksien K-indeksi antaa vielä odotella kohoamista mutta se tapahtunee viimeistään aamuyön tunteina tai vasta aamuhämärän aikaan. Jos kaikki menee kuten ennusteessa, kirkkaita revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa iltayöstä alkaen. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien näkymistä jouduttaneen odottelemaan yli puolenyön, mutta näkyessään ne voivat on suhteellisen kirkkaita ja loimuavia.

Yö 10./11. ja 11./12.
Magneettinen myrsky rauhoittuu rauhattomuudeksi päivän aikana ja ensimmäisen yön aikana rauhallisia revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomea myöten. Etelämpänä on kuitenkin pieni mahdollisuus nähdä revontulia ehkä aivan etelärannikkoa lukuun ottamatta. Viimeisen yön osalta tilanne on lähes samanlainen, joskin revontulien näkyvyysalue rajoittunee korkeintaan Keski-Suomeen.

1 kommentti:

  1. Helmikuun 10. Loviisassa illalla klo 21.25 loimusi revontulet.

    VastaaPoista

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.