maanantai 21. helmikuuta 2022

Revontuliennuste 21. — 24.2.2022

Edellisen ennusteen varaumalauseeni näytti toteutuneen, kun varsinaista magneettista myrskyä ei tullut. Arvioitu Kp- ja Potsdamin Kp -indeksit kyllä käväisivät lukemissa 5/5- mutta se oli todella lyhyt käväiseminen.

Aurinko on rauhallisessa tilassa, sillä näkyvissä olevat aktiiviset alueet ovat hyvin pieniä, eikä niillä ole kovinkaan suuria mahdollisuuksia tuottaa voimakkaita flareja. Muutaman viimevuorokauden aikana on tapahtunut vain hyvin heikkoja CME-purkauksia, jotka eivät juurikaan vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän tällä ennustejaksolla.

Ennuste

Yöt 21./22., 22./23. ja 23./24. ovat rauhallisia. Kp- indeksi pysyttelee melkoisen tasaisesti lukemassa 3 yöaikaan. Samaan aikaan energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on vähäinen, joten revontulitoimintakin tulee olemaan hyvin rauhallista.

Revontulien mahdollisuus Lapissa on tavanomainen, niitä näkynee sään sen mahdollistaessa Pohjois-Lapissa ehkä kahtena yönä ja Etelä-Lapissa yhtenä yönä. Pohjois-Suomessa voidaan nähdä Lapin revontulia pohjoisessa hyvin matalana ja himmeinä. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

Valitettavasti pitkäaikainen geomagneettinen ennuste kertoo revontulien kasvaneesta mahdollisuudesta vasta maaliskuun päivien 3./4. väliselle yölle ja jossain määrin myös sitä seuraavalle yölle. Näin ollen Lapissa lomailevien hiihtolomalaisten mahdollisuudet nähdä revontulia ovat hyvin rajalliset alkaneella viikolla, joskaan ei aivan olemattomat rauhallisten ja himmeähköjen repojen näkemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.