sunnuntai 27. huhtikuuta 2025

Revontuliennuste 27. – 30.4.2025

Auringon aktiivisuus on ollut viimevuorokausina hyvin vähäistä huolimatta siitä, että pilkkuryhmiä on ollut yksitoista. Kaikki pilkkuryhmät ovat kuitenkin magneettisesti alfa- tai beetaluokkaa. Aktiivisuuteen ei odoteta kovinkaan suuria muutoksia lähiaikoina. M-luokan flarepurkausten todennäköisyys on hieman kasvanut viimevuorokauden aikaisesta.

Kuvaan on merkitty auringonpilkkuryhmät lyhennetyssä muodossa. Pitempi muoto on esimerkiksi keskkellä Auruingon kiekkoa olevalle 4070-ryhmälle AR 14070. Kuva © Kari A. Kuure.

 

Auringon eteläisellä puoliskolla ollut korona-aukko on menettänyt laajuuttansa ja sen vaikutus maapallon lähiavaruuden tilaan on vähentynyt.

Aurinkotuulen nopeus on ollut hienoisessa laskussa ja tätä kirjoittaessani on noin 400 km/s. Myös aurinkotuulen tiheys on aika lähellä tavanomaista. IMF-kentän Bz-suunta on vaihdellut etelän ja pohjoisen välillä, ollen enimmäkseen kohti pohjoista. Bz-kentän voimakkuus on ollut muutamia nanoTesloja. Tämä tilanne jatkuu myös tämän ennustejakson aikana.

Maapallon geomagneettinen tila on ollut rauhallinen viimeisen vuorokauden ajan. Geosynkronisella radalla mitattujen energisten elektronien määrä on ollut matala, eikä tähän ole odotettavissa kovin merkittäviä muutoksia.

Ennuste

Yöt 27./28. ja 28./29.

Maapallon magneettikentän tilaa kuvaava Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän matalissa (Kp=3) lukemissa. Toteutuessaan revontulia on mahdollista nähdä lähinnä Pohjois-Suomen ja ehkä jossakin vaiheessa myös Keski-Suomen alueella. Vaaleneva yötaivas kuitenkin vähentää revontulien näyttävyyttä.

Yö 29./30.

Maapallon magneettinen tila näyttäisi pysyttelevän hyvin rauhallisena, jolloin revontulien esiintymisalue sijoittuu lähinnä Lapin alueelle. Siellä on jo hyvin vaalea yötaivas, joten vaikka revontulia taivaalla olisikin, niin niiden erottuminen on heikkoa. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Lapissa yötaivas alkaa olla sen verran kirkas (porvarillinen hämärä), että matalilla indeksin lukemilla mahdollisesti syntyvät revontulet ovat sen verran himmeitä, etteivät ne taivaalta juuri erotu. Myös Keski-Suomessa taivas on vaalenemassa (nauttiseen hämäärän siirrytään viikon kuluttua). Näin olen vain kirkkaimpien revontulien näkyminen olisi mahdollista ja niitä ei ole nyt odotettavissa.

Tampereella astronominen hämärä jatkuu vielä jonkin aikaan (päättyy 6.5.) ja Helsingissä sama tapahtuu 11.5. Näiden päivämäärien jälkeen yöt ovat enintään nauttisen hämäriä. Haluatko tietää enemmän hämärän eri vaiheista? Tutustu tämä blogin Hämärän vaiheet -sivuun!

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.