maanantai 21. huhtikuuta 2025

Revontuliennuste 21. – 24.4.2025

Auringon aktiivisuus on ollut kohtalaisella tasolla viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Voimakkain flarepurkaus oli voimakkuudeltaan M1.0 Auringon kiekon kaakkoisosassa kello 12.11. UTC aikaan.  Purkaus ei kuitenkaan aiheuttanut CME-pilven syntymistä.

Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla on laaja-alainen korona-aukko, joka on magneettisesti positiivinen (magneettivuo on poispäin Auringosta). Se on laajentunut niin, että osa aukon pohjoiseen suuntautuneesta osasta vaikuttaa maapallon lähiavaruuden tilaan lähivuorokausina.

Revontuliovaali magneettisen myrskyn aikana 2,5 vuoden takaa. Ovaalin värit kertovat revontulien todennäköisestä näkymisestä pohjoisella pallonpuoliskolla. Punainen väri kertoo hyvin korkeasta todennäköisyydestä. Päästäänkö näin voimakkaaseen revontulien näkymiseen lähivuorokausien aikana, jää nähtäväksi. Kuva NOAA–SWPC.

 

Auringonpilkkuryhmiä on seitsemän, joista vain yksi on magneettisesti beeta–gamma -luokkaa. Tälle ryhmälle (AR 14062) ennustetaan jonkin verran kohonnutta (~ 5%) todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus lähivuorokausina.

Lähiavaruuden tilaan vaikuttaa aurinkotuuli, jonka nopeus on ollut hieman koholla keskiarvosta. Aurinkotuulen tiheys käväisi hetkellisesti kohtuullisen korkeana (maksimi 54,23 ppcm³) mutta on nyttemmin laskenut tiheyteen 10 ppcm³. WSA-ENLIL -mallinuksen mukaan lähimpien kahden vuorokauden aikana tiheys alenee vielä noin 5 ppcm³ tai jopa vieläkin alempaan lukemaan. Tämä johtuu jo mainitusta korona-aukosta.

Energisten elektronien määrä on tavanomaisessa tasossaan, mutta sen odotetaan kohoavan pari seuraavan vuorokauden aikana kohoavan jonkin verran.

Geomagneettinen kenttä on tänään rauhallinen mutta aktivoituu huomisesta alkaen. Geomagneettisen myrskyn todennäköisyys on suuri huomisesta alkaen.

Ennuste

Yö 21./22.

Revontulet ovat mahdollisia Lapista Keski-Suomen alueelle. Niiden näkyvyys on todennäköisin heti puolen yön jälkeen mutta aktiivisuus jatkunee aina aamuhämärän asti.

Yö 22./23.

Yön on todennäköisesti magneettisen myrskyn aikaa, jolloin revontulet ovat todennäköisiä koko Suomessa heti illan pimentymisestä alkaen. Revontulia voi näkyä myös Virossa keskiyön jälkeen.

Yö 23./24.

Magneettikentän aktiivisuus jatkuu edelleen edellisen yön jäljiltä. Revontulet ovat mahdollisia illan pimentyessä ja yön aikana aamupuolella yötä saavutettaneen jälleen G1-luokan magneettinen myrsky. Revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Virossa niiden näkyminen ei ole todennäköistä, mutta ei se ole pois suljettu mahdollisuuskaan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.