Auringon aktiivisuus on ollut kohtalaisen korkea viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Pilkkuryhmiä on ollut kuusi, joista pilkkuryhmä AR 14055 on ollut erityisen aktiivinen. Se tuotti seitsemän M-luokan flarepurkausta, voimakkaimman ollessa M2.7 (12.4.2025) kello 11.40 UTC aikaa. Pilkkuryhmän koko on jo 740 MSH (miljoonasosaa tai ppm), joten se alkaa olla sitä luokkaa, että pieni mahdollisuus on olemassa sen näkymiselle paljain silmin (muista aurinkosuodatin!). Pilkku sijaitsee kuitenkin jo lähellä auringonkiekon länsireunaa, joten sen havaitseminen ei ole aivan helppoa. Pilkkuryhmä on kompleksinen ja hieman vielä kasvussa, joten uusia flarepurkauksia havaittaneen lähitulevaisuudessakin suurella todennäköisyydellä.
Pilkkuryhmä AR 14055 on tässä Ha-kuvassa yläreunassa. Sen vieressä on osasuurennus siitä. Kuva © Kari A. Kuure. |
Muutkin pilkkuryhmät ovat kasvattaneet kokoaan, mutta toistaiseksi niiden aktiivisuus on ollut rauhallista. Maata kohti tulevia merkittäviä CME-pilviä ei ole havaittu.
Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa edelleen polariteetiltaan negatiivinen (CH HSS) nopea (noin 500 km/s) virtaus. IMF-kentän Bz-komponentti on ollut enimmäkseen negatiivinen (maks. –9 nT), joskin positiivistakin lukemia on havaittu aika ajoin. Virtauksen odotetaan vaikuttavan vielä pari vuorokautta ja sen jälkeen sen vaikutus päättyy 15.4. mennessä.
Energisten elektronien (>2 MeV) määrä Maan magneettikentässä on ollut korkeahko (maksimi 3905 pfu). Sen sijaan energisten protonien (>10 MeV) on ollut taustan tasolla.
Maapallon magneettikenttä saavutti G1-luokan magneettisen myrskyn tason viime yönä. Myrskyindeksin lukema oli – 60 nT eilen illalla Suomen aikaa ja pysytteli siinä parin tunnin ajan. Sen jälkeen myrsky laantui mutta magneettikenttä on edelleen aktiivisessa tilassa. Kiirunan mittausasemalla (paikallisesti) mitattiin myrskylukemia (– 400 nT) heti puolen yön jälkeen (Suomen aikaa) parin tunnin ajan.
Revontulien näkymistä ja niiden kontrastia taustataivaan suhteen vähentää kirkas kuutamo, sillä täysikuu oli tänään (13.4.) kello 3.23. Suomen aikaa. Kuuta kuvaavat voivat olla kiinnostuneita myös siitä, että Kuun ns. mikrokuu, eli se on täysikuun aikaan ratansa kaukaisemmassa 10 % alueella ja näkyy tästä syystä hieman tavallista pienempänä. Kuun etäisyys oli 404 549 km maapallon keskipisteestä ja Kuu näkyi 29,5 kaariminuutin kokoisena.
Ennuste
Yö 13./14. näyttäisi muodostuvan aktiiviseksi revontuliyöksi, joskaan magneettista myrskyä tuskin koetaan. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomen leveydelle ja jonkinlainen mahdollisuus niiden näkymiseen on myös Keski-Suomen alueella. Etelä-Suomen alueella visuaalisesti näkyviä revontulia tuskin esiintyy, kameroissa jonkinlaista vihreää harsoa taivaalla voi esiintyä.
Yöt 14./15. ja 15./16. Revontulet ovat mahdollisia Lapissa ja jossain määrin myös Pohjois-Suomessa. Etelämpänä niitä tuskin nähdään kumpanakaan yönä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.