Aurinko on ollut kohtalaisen aktiivinen viimeisen vuorokauden aikana. Pilkkuryhmiä on seitsemän ja kaksi niistä on ollut magneettisesti beeta–gamma -luokkaa. Loput ovat joko alfa- tai beetaluokkaa. Alueet ovat siis rauhallisia ja ne tuskin tuottavat voimakkaimpia flarepurkauksia. Eilisen aikana voimakkain flare oli C9 -luokkaa.
Tällaiset revontulet olivat kirkkaimmillaan kello 01.30 Tampereella viime yönä (9./10.4.). Himmeä revontulikaari näkyi koko yön aina aamuhämärään asti. Kuva © Kari A. kuure / Tampewreen Ursa. |
Aurinkotuulen nopeus on ollut noin 500 km/s ja on hieman laskusuunnassa. Aurinkotuulen tiheys on hyvin matala, tällä hetkellä vain 0,37 p/cm3. Tästä voidaan päätellä, että Maan lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa nopea virtaus (CH HSS), jonka polariteetti on etelään. Tällä hetkellä Bz-komponentti on noin –3 nT ja suunta on satelliittimittausten perusteella alenemaan päin.
Kolmen vuorokauden Kp-indeksiennuste kertoo tulevina öinä indeksilukeman olevan noin Kp=3 tienoilla. Satelliittimittaukset kertovat magneettikentässä olevien energisten elektronien (>2 MeV) määräksi suhteellisen korkean lukeman 3 890 pfu. Tämä mahdollistaa revontulien näkymisen lähiöinä tai ainakin niin kauan, kunnes elektronien määrä on pudonnut alle 1 000 pfu.
Ennuste
Yöt 10./11., 11./12. ja 12./13. ovat kohtalaisia revontuliöitä maan pohjoisosassa. Revontulia voidaan odottaa näkyvän Keski-Suomen leveydelle asti, joskin pientä paikallista vaihtelua esiintyy varmasti näkyvyysalueen eteläreunalla. Ajoittain himmeitä revontulia voitaneen havaita myös Etelä-Suomen pohjoisosassa.