torstai 14. joulukuuta 2023

Revontuliennuste 14. – 17.12.2023

Auringon aktiivisuutta mitataan monin tavoin ja vanhin näistä menetelmistä, jo 1700-luvun alkupuolelta lähtien käytössä ollut, on auringonpilkkuluku. Auringonpilkkuluku on edelleen käytössä ja uudempia menetelmiä verrataan ja suhteutetaan auringonpilkkulukuun, jolloin saadaan katkeamaton ja vertailukelpoinen havaintosarja. Pitkän havaintosarjan hyöty tutkimukselle on kiistaton sillä monet ilmiöt, kuten erilaiset jaksollisuudet, tulevat esille vain tällaisissa sarjoissa.

Tällä hetkellä on menossa auringonpilkkujakso 25, jolle on ennustettu maksimia ensivuoden ensimmäisellä puoliskolla. Toteutuuko ennuste, se jää nähtäväksi, mutta itse olen taipuvainen uskomaan tähän ennusteeseen. Tällä hetkellä (vuosi 2023) esimerkiksi C-, M- ja C-luokan flarepurkausten määrä on ylittänyt auringonpilkkujakson 23 (vuoden)maksimimäärän selvästi. Edellisen jakson aikana (no. 24) purkauksia oli selvästi paljon vähemmän. Tällä hetkellä auringonpilkkuluku on jakson 24 tasolla ja nousu näyttäisi jatkuvan, vaikka parin viimeisen kuukauden aikana on hieman menty alaspäin. Tämä pudotus saattaa liittyä siihen, että pohjoisen pallonpuoliskon maksimi on jo saavutettu ja eteläisellä pallonpuoliskolla ollaan edelleen nousussa. Eteläinen maksimi, joka on ollut viimeisten jaksojen aikana paljon korkeampi kuin pohjoisen, on vielä edessäpäin. Elämme siis mielenkiintoisia aikoja.

SWPC:n mallinnus kertoo tulossa olevista CME-pilvistä.

Tänään avaruussäässä on näkyvissä hieman muutosta viimeviikkojen rauhallisuuteen. SWPC:n mallinnuksessa on näkyvissä kaksi CME:tä, jotka ovat tulossa kohti Maata. Ensimmäinen niistä törmää magneettikenttään huomenna aamulla, kohottaen merkittävästi magneettikentän häiriötilaa jopa magneettiseksi myrskyksi asti. Toinen CME tulee seuraavan yön aamupuolella samoin seurauksin. Näiden ajoittumien ei kuitenkaan suosi Pohjois-Euroopan revontuliharrastajia, sillä voimakkaimmat myrskyt sattuvat täällä päiväajalle. Toivoa ei kuitenkaan kannata heittää, sillä magneettinen rauhattomuus jatkuu myrskyä seuraavien öiden ajan.

Ennuste

Yö 14./15. on rauhallinen. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa, joskin Pohjois-Suomessa on niille pieni mahdollisuus. Ennustettu magneettinen häiriö kehittyy vasta aamulla ja voimakkain myrsky saavutetaan vasta seuraavan iltapäivän aikana.

Yö 15./16. on revontuliyö iltahämärästä lähtien. Revontulitoiminta on aluksi rauhallista Keski-Suomen leveydelle asti, mutta aamupuolella yötä saavutetaan magneettisen myrkyn taso, joka tuottaa revontulia koko maahan. Aamuyön purkaukset kuitenkin rauhoittuvat nopeasti puoleen päivään mennessä.

Yö 16./17. Magneettikentän tila on edellisten vuorokausien jäljiltä vielä hyvin rauhaton. Revontulet ovat mahdollisia jo alkuillasta lähtien Keski-Suomen leveydelle asti ja myöhemmin yöllä Etelä-Suomen alueella. Aivan etelärannikolla revontulia ei kuitenkaan nähdä, sillä niiden mahdollisuus on hyvin pieni.

Tässä ennusteessa on merkittävä epävarmuus niin ajoituksen kuin koko tapahtuman osalta. Tulossa olevat CME-pilvet näkyvät SWPC:n ENLIL-mallinnuksessa mutta NASA:n mallinnuksesta ne puuttuvat. On mielenkiintoista nähdä, kumpi toteutuu vai toteutuuko kumpikaan?

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.