maanantai 25. joulukuuta 2023

Revontuliennuste 25. – 28.12.2023

Auringossa on ollut kohtuullisen runsaasti flarepurkauksia mutta niiden voimakkuudet ovat olleet C- ja M-luokaa. Suurin osa purkauksista on tapahtunut pilkkuryhmässä AR 13529 Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla. Huolimatta runsaasta aktiivisuudesta, purkauksilla ei ole juurikaan merkitystä maapallon lähiavaruudessa olevan avaruussään tilaan. 

SWPC:n mallinnuksen mukaan lähivuorokausien maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja hieman keskimääräistä nopeampaa. Eilen (24.12.) Auringossa tapahtui potentiaalinen täyshalo CME-purkaus, jonka nopeusmediaani on yli 1600 km/s. CME saavuttanee maapallon kiertoradan hieman yli vuorokaudessa, joten se vaikutukset pitäisi tuntua jo tänään iltapäivällä.

Ennuste

Yö 25./26. Viimeksi julkaistun Kp-ennusteen mukaan yö olisi erittäin rauhallinen ja revontulet olisivat mahdollisia vain Pohjois-Lapissa. Kuitenkin, jos CME-pilvi kohtaa maapallon magneettikentän viimeistään tänään alkuillasta, revontulet voivat olla mahdollisia koko maassa.

Yö 26./27. Jälleen Kp-ennuste lupailee rauhallista yötä ja revontulia korkeintaan Pohjois-Lappiin. Jos CME-pilven törmäys on kuitenkin aiheuttanut edellisenä yönä magneettisen myrskyn, tämäkin yö voi olla rauhaton ja revontulia voitaneen nähdä suhteellisen laajalla alueella Lapista Keski-Suomeen.

Yö 27./28. Mahdollisen CME-pilven aiheuttama häiriötila on laantunut. Alkuillasta maapallon kohtaa kuitenkin aurinkotuulen tihentymän, johon liittyy IMF-kentän suunnan muuttuminen kohti pohjoista. Muutos aiheuttanee magneettista rauhattomuutta, joten revontulet ovat mahdollisia aina Etelä-Suomea myöten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.