Avaruussään tilanne on viimeisen vuorokauden aikana muuttunut merkittävästi, joten uusi ennuste on varmasti tarpeellinen. Maata kohti tulevat CME-pilvet ovat yhdistyneet ja niiden ennustetaan kohtaavan planeettamme tänään noin kello 17 aikaan. Hiukkastiheys kohoaa noin 60 ppcm3 ja niiden nopeus on noin 700 km/s. Pilven saapuminen aiheuttanee geomagneettisen myrskyn illan kuluessa, jonka seurauksena nähtäneen revontulia hyvin laajalla alueella.
Kreutzin ryhmään kuuluva komeetta nähtiin lähestyvän Aurinkoa 11.12. illalla. Auringon lämpö oli kuitenkin niin voimakas, että komeetta ei selvinnyt perihelinsä ohituksesta vaan haihtui kokonaisuudessaan juuri ennen ratansa Aurinkoa lähinnä olevaa pistettä. Video SOHO.
Ennuste
Yö 16./17. on revontuliyö. Illan pimetessä selkeillä alueilla voidaan nähdä revontulia koko maassa, mahdollisesti myös etelärannikolla. Iltayön aikana magneettisen myrskyn voimakkuus kasvaa ja vielä ennen puolta yötä se saavuttaneen G2-tason, jolloin revontulet ovat mahdollisia myös Suomen lahden eteläpuolella. Aamun lähestyessä myrsky laantunee jonkin verran, vaikka revontulia nähdään edelleen Keski-Suomen leveydelle asti. Myrskyn aikana Etelä-Suomessa on mahdollista nähdä revontulikruunu keskitaivaalla.
Yö 17./18. Magneettikenttä on edelleen häiriintyneessä tilassa ja revontulia voitaneen nähdä myöhään illalla tai iltayöstä Etelä-Suomen taivaalla. Revontulet eivät kuitenkaan ole aivan yhtä kirkkaita kuin edellisenä yönä. Yön aikana revontulitoiminta heikkenee jonkin verran ja aamupuolella yötä revontulet ovat mahdollisia Keski- ja Pohjois-Suomen taivaalla.
Yö 18./19. näyttää muodostuvan hyvin rauhalliseksi, sillä revontulia nähtäneen lähinnä Lapissa. Pohjois-Suomessa niiden mahdollisuus on pieni. Yön revontuliaktiivisuuteen vaikuttanee kuitenkin aurinkotuulen tihentymä, joka ennusteen mukaan vaikuttaisi maapallon lähiavaruuden avaruussäähän tämän yön aikana. Kuinka paljon edellinen CME häiritsi tätä tihentymäspiraalia jää nähtäväksi? CME on voinut saada lisää hiukkasia tästä tihentymästä ja kun sen jälkipuolella aurinkotuulen tiheys on hyvin pieni ja hiukkaset ovat kohtalaisen nopeita, niin niiden vaikutus magneettikentän tilaan on edelleen vain arvailujen varassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.