maanantai 8. lokakuuta 2018

Revontuliennuste 8.–11.10.2018


Yö 7./8. osoittautui oikein revontulien yöksi. Kp-indeksi kipusi lukemaan 5 ja sen myötä Pirkanmaalla ja itse asiassa koko Suomessa nähtiin komeat revontulet. Varsinaiset revontulet olivat jossakin Oulun leveydellä mutta hyvin korkealle ne parhaimmillaan kohosivat Pirkanmaallakin.

Ennustejaksolla kirkkaimmat revontulet voivat olla paljain silmin katsottuna himmeitä.
Kuva © Tampereen Ursa ry.


Revontulet aiheuttanut avaruussää jatkuu edelleen! Maapallo on parhaillaan korona aukon vaikutuspiirissä, joka merkitsee harvaa (n. 2ppcm3) aurinkotuulta, jonka nopeus on suuri (n. 600 km/s. Tilanne on suunnilleen vuorokauden mittainen ja sen jälkeen maapallon kohdalla korona aukon ja tavallisen aurinkotuulen välinen rajakerros alkaa vaikuttaa avaruussäähän. Tämä voi merkitä sitä, että revontulitoimintaa on odotettavissa Pirkanmaata myöten.

Ennuste

Yö 8./9. on rauhaton. Kp-indeksin maksimilukemaksi ennustetaan lukemaa 4, joka merkitsee selkeästi näkyviä revontulia Keski-Suomea myöten. Pohjoisempana revontulet ovat kirkkaita ja korona voi näkyä jossakin Rovaniemen korkeudella. Etelä-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria.

Yö 9./10. on myös rauhaton ja pääosin samanlainen kuin ensimmäinen yö. Revontulet ovat mahdollisia koko maassa, joskin etelärannikolla niiden kirkkaus jää vähäiseksi, jopa vain kameralla havaittaviksi.

Yö 10./11. on rauhallinen. Magneettisen myrskyn jälkimainingit ovat rauhoittuneet ja KP-indeksin maksimilukeman odotetaan kohoavan vain arvoon 3. Tällöin revontulia nähtäneen Lapissa ja himmeitä Pohjois-Suomessa. Pirkanmaalla revontulet voivat olla niin himmeitä, että niiden havaitseminen onnistuu vain kameran avulla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.