tiistai 30. lokakuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 29.10–24.11.2018


Ennusteeseen sisältyy yksi mahdollinen magneettinen myrsky, joka saattaa tuottaa kirkkaita revontulia koko maahan.

Ennusteessa on yksi muutaman päivän jakso jolloin Pirkanmaalla voidaan nähdä revontulia.
Kuva © Kari A. Kuure.

Parille seuraavalle yölle ennustetaan magneettikentän rauhattomuutta, joka mahdollista suhteellisten kirkkaiden revontulien näkymisen Lapissa ja Pohjois-Suomessa, Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni.

Tämän jälkeen seuraa pari vuorokautta, jolloin magneettikenttä on hyvin rauhallinen ja revontulien mahdollisuus vähäinen Lapissa.

3. marraskuuta Auringon ekvaattorilla oleva korona-aukko siirtyy asemaan, jossa se voi vaikuttaa voimakkaasti lähiavaruuden avaruussäähän. Kp-indeksin odotetaan kohoavan myrskylukemiin (Kp=5), jolloin kirkkaita ja loimuavia revontulia on mahdollista nähdä koko maassa. Muutaman seuraavan vuorokauden aikana magneettikenttä on edelleen rauhaton ja revontulia nähtäneen Keski-Suomesta pohjoiseen. Etelä-Suomessa revontulet ovat hyvinkin mahdollisia.

8. marraskuuta korona-aukon vaikutus laantuu ja revontulien mahdollisuus vähenee. Vielä 9.–11. päivien välissä esiintyy jonkin verran rauhattomuutta, joka ainakin Pohjois-Suomesta Lappiin alueella voi generoida kohtuullisen kirkkaita revontulia.

Tämän jälkeen revontulien mahdollisuus näyttää olevan hyvin vähistä koko ennustejakson loppuun asti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.