sunnuntai 21. lokakuuta 2018

Revontuliennuste 21.–24.10.2018


Edellinen ennuste ei olisi voinut mennä enempää pieleen. Kp-ennusteessa arvioitiin indeksin lukemaksi 5 mutta todellisuudessa se on pysytellyt hyvin kiinteästi nollan tuntumassa viimeiset kolme vuorokautta. Tilanne oli seurausta IMF-kentän Bz-suunnasta, joka pysytteli sitkeästi kohti pohjoista hetkittäisiä eteläsuuntaisia piikkejä lukuun ottamatta. Kokonaiskentän (Bt) voimakkuus oli vähäistä, noin 2–3 nT. Lisäksi energisten elektronien määrä oli pikemminkin matala kuin normaali. Kaikki muuttujat olivat siis revontulien vastaisia, joten eipä niitä sitten näkynytkään.

Tilanne näyttää pysyvän suunnilleen samanlaisena ennustejakson ajan. Lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa lähinnä aurinkotuulen tihentymä, jossa hiukkastiheys on korkea ja aurinkotuulen nopeus keskimääräistä hitaampaa. Energisten elektronien määräkin näyttää pysyttelevän vähäisenä, joten Kp-indeksiennusteessa kerrotaan vain lukemista 1–2 seuraaville vuorokausille.

Ennuste

Yöt 21./22., 22./23. ja 23./24. kaikki ovat erittäin rauhallisia. Revontulia ei juurikaan ole odotettavissa Pohjois-Lapin eteläpuolella ja sielläkin jos jotakin näkyy, ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.