torstai 18. lokakuuta 2018

Revontuliennuste 18.–21.10.2018


Maapallo kohtaa ennustejaksolla aurinkotuulen tihentymän. Siirtymä tapahtuu vähitellen, joten
magneettikentän häiriöt eivät ole kovinkaan suuria ja dramaattisia. Korona aukkoja maapallon suunnassa ei ole.


Ennustejaksolla revontulet ovat mahdollisia myös Pirkanmaalla.
Kuva © Tampereen Ursa ry.

Kp-indeksin odotetaan saavuttavan maksimissaan myrskylukemia, joskin hieman alhainen elektronien määrä saattaa himmentää revontulien kirkkautta ja niiden aktiivisuutta.

Ennuste

Yö 18./19. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin maksimilukemaksi ennustetaan arvoa 3, joka mahdollistaa rauhallisten revontulien näkymisen Pohjois-Suomesta Lappiin. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on olematon.

Yö 19./20. tulee olemaan ennustejakson aktiivisin. Kp-indeksin odotetaan kohoavan ennen vuorokauden vaihtumista maksimilukemaan 5. Jos ennuste toteutuu, kirkkaita ja loimuavia revontulia nähdään Pohjois-Suomesta Lappiin. Keski-Suomessa revontulet ovat suhteellisen kirkkaita, säteiden muodostuminen on yleistä. Etelä-Suomessa nähdään rauhallisia revontulikaaria, joissa satunnaisesti esiintyy säteiden muodostumista. Aamupuolella yötä magneettikentän rauhattomuus jatkuu, joten himmeää revontulivaloa on mahdollista nähdä aamuhämäriin asti koko maassa.

Yö 20./21. On jälleen rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemassa 2, joten revontulien mahdollisuus on vain Lapissa. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.