tiistai 9. lokakuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 8.10.–3.11.2018


Pitkäaikainen (27 vrk) ennuste kertoo, että 18.–22. päivinä maapallon magneettikenttä tulee olemaan rauhaton ja G1-luokan magneettinen myrsky on mahdollinen. Tämä rauhattomuuden aiheuttaa sama korona aukko, joka edellisellä pyörähdyksellä aiheutti vain hyvin vähän magneettista rauhattomuutta. Korona aukko oli suurimmaksi osaksi eteläisellä Auringon puoliskolla ja vain vähäinen kurouma ulottui ekvaattorille.

Seuraavan kerran revontulet ovat mahdollisia lokakuun puolivälin jälkeen.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ennusteeseen 18./19. ja 19./20. öiden revontulista liittyy useita epävarmuustekijöitä kuten sen, että kuinka korona aukko on muuttunut kuluvan pyörähdyksen aikana. Jos aukko on voimistunut ja siirtynyt pohjoisemmaksi, revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita, Keski-Suomessa kohtuullisen voimakkaita ja Etelä-Suomessa voitaneen nähdä rauhallinen kaari, jossa ajoittain voi näkyä säteiden muodostumista. Jos korona aukon muutokset ovat vähäisiä tai aukko on heikentynyt, revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Kp-indeksi ennusteessa aivan ennusteen lopulla oleva Kp-indeksin lukemaan 6 pitää suhtautua hieman varauksellisesti. Auringon korona aukko, joka aiheutti 7.10. illalla komeat revontulet, on kiertynyt kierroksen Auringon ympäri ja on jälleen sellaisessa asemassa, että revontulet olisivat mahdollisia. Korona aukon ominaisuuksien muuttuminen voi heilauttaa ennustetta puoleen tai toiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.