torstai 18. lokakuuta 2018

Pitkäaikainen revontuliennuste 15.10–10.11.2018


Ennustejaksolla on kaksi aktiivista vaihetta, jolloin revontulien mahdollisuus koko maassa on hyvä.

Ennustejaksolla on pari kolme revontuliyötä odotettavissa. Kuva © Kari A. Kuure.

Ensimmäinen aktiivinen jakso on jo käsillä ja huippuhetket ajoittuvat 19.10. päivän iltaan. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5, jolloin revontulien mahdollisuus on hyvä aivan etelärannikkoa myöten. Magneettikentän häiriötila menee kuitenkin nopeasti ohi ja sen jälkeen tilanne pysyttelee normaalina, eli Kp-indeksin lukemat ovat 2–3 välillä.

Toinen, ja hieman pidempi jakso on odotettavissa 3.11. alkaen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5 hyvin nopeasti ja pysyttelevän näissä lukemissa parin vuorokauden ajan. Sen jälkeen rauhoittuminen on hyvin hidasta ja normaalitilaan päästään vasta 7.11. Tällä jaksolla, sen toteutuessa, nähtäneen revontulia jälleen koko maassa. Tämän häiriötilan aiheuttaa sama korona aukko, joka aiheutti koko maan kattavat kirkkaat revontulet 7.10. iltana. Jos muutoksia korona aukossa heikkenevään suuntaan ei ole tapahtunut, odotettavissa on pari hienoa revontuliyötä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.