maanantai 8. lokakuuta 2018

Hienot revontulet Pirkanmaalla


Syyskauden upeimmat revontulet nähtiin sunnuntai-iltana 7.10.2018. Illan hämärryttyä ensimmäiset tulet roihahtivat taivaalle heti kello 20.30 jälkeen. Hienoa näytelmää kesti noin puoli tuntia, jonka jälkeen reposet himmenivät, ei aivan näkymättömiin sillä taivaalle jäi vihreää harsoa ja vyö mutta niiden intensiteetti oli kuitenkin himmeä.

Tästä alimyrskystä on video YouTubessa https://www.youtube.com/watch?v=G7OLDiUZV50

Seuraava alimyrsky kuitenkin odotteli vuoroaan ja se pääsi vauhtiin noin kello 23. Tämä näytelmä oli vielä voimakkaampi ja paljon loimuavampi kuin ensimmäinen alimyrsky. Tässä alimyrskyssä oli lähes kaikki mahdolliset ilmiöt mitä revontulissa voi olla, ne loimusivat, välkkyivät, kirkkaat täplät kulkivat revontulivyötä pitkin jne. Lopulta kirkkaimmat tulet katosivat ja taivaalle jäi paljon rauhallisempia kaaria ja vöitä.

Tästä alimyrskystä on video https://www.youtube.com/watch?v=obdXqhWwG1A

Viimeiset tulet katosivat taivaalta aamu 3 aikoihin.

Tällä kertaa revontulet aiheutuivat nopean (korona aukko) ja hitaan aurinkotuulen välisestä rajakerroksesta, johon maapallo joutui radallaan. Rajakerroksessa esiintyy magneettisen myrskyn aiheuttavia ilmiöitä, joten revontulet olivat odotettukin tapahtuma esimerkiksi edellisessä TU.n ennusteessa tulevasta kerrottiin. Revontulet tulivat vain noin 3 tuntia aikaisemmin kuin mitä ennusteessa oli kerrottu.

Tässä vielä muutama kuva

Ensimmäinen alimyrsky

Toinen alimyrsky


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.