maanantai 8. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 8.–11.1.2018Heikkot revontulet ovat mahdollisia Pirkanmaalla.
Kuva © Tampereen Ursa.ry.

Lapissa ja Pohjois-Suomessa nähtäneen revontulia ennustejakson aikana. Keski-Suomessa ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni, lähes olematon.


Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä, vain yksi pilkun sisältänyt aktiivinen alue on esiintynyt viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimiarvon 305 km/s. Hiukkastiheys on ollut vähäinen < 20 ppcm3 mutta muutaman viime tunnin aikana se on kohonnut noin 40 ppcm3.

IMF-kenttä on osoittanut lähes koko viimevuorokauden ajan pohjoiseen, maksimi vuo on ollut 5 nT ja eteläsuuntaisen kentän maksimiarvo oli -4 nT. kokonaiskentän voimakkuus on muutaman viime tunnin aikana kohonnut merkittävästi ollen nyt noin 13 nT ja se osoittaa pohjoiseen.

Kp-indeksi on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana ollut hyvin matalissa lukemissa, vaihtelu on ollut 0,33–1,33 välillä. Viimeisen kolmen tunnin aikana Kp-indeksin arvo on kohonnut lukemaan 2,67.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyvän muuttumattomana, samoin kuin aurinkotuulen parametrienkin.

Lähituntien aikana Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4.  Ensi yöksi kuitenkin odotetaan indeksin maksimilukemaksi arvoa 3.

Yö 8./9. tulee olemaan rauhallinen revontuliyö Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Lapissa revontulet ovat tavanomaisen kirkkaat, jonkin verran loimuavia ja säteiden muodostuminen on yleistä. Pohjois-Suomessa revontulet ovat rauhallisia kaaria, joissa esiintyy satunnaista säteiden muodostumista. Keski-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni ja toteutuessaan revontulet ovat rauhallisia kaaria. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on vähäinen.

Yöt 9./10. ja 10./11. ovat hyvin rauhallisia. Lapissa rauhallisten revontulien näkyminen on mahdollista mutta jo Pohjois-Suomessa tulien mahdollisuus on vähäinen. Revontulia ei ole odotettavissa Keski- eikä Etelä-Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!