perjantai 26. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 26.–29.1.2018

Revontulia ei ole odotettavissa. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Revontulien mahdollisuus on hyvin pieni lähes koko maassa. Vain Pohjois-Lapissa voidaan odottaa näkyvän himmeitä revontulia ennustejakson aikana.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut hyvin vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 458 km/s, joskin se on ollut nousussa viime tuntien aikana. Hiukkastiheys on 6 – 9 ppcm3 ja sekin on ollut kasvamaan päin viimetuntien aikana. IMF-kentän suunta on vaihdellut nopealla syklillä viime vuorokauden aikana ja kentän maksimivoimakkuus on ollut 10 nT. Eteläsuuntaisen komponentin maksimivoimakkuus oli -9 nT ja on viimetuntien aikana heikentynyt ja vaihtanut suuntaa, ollen nyt 1,3 nT (suunta pohjoiseen).

Energisten (>2 MeV) elektronien määrä viime vuorokauden aikana on ollut vähäinen, geosynkronisen radan etäisyydellä havaittiin vähäinen 137 pfu vuontiheys. Kp-indeksin lukema on vaihdellut lukemien 1 ja 3 välillä.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan muutoksia ennustejakson aikana. Kp-indeksin vaihteluväli on 1–3 ja energisten elektronien määrään ei odoteta suuria muutoksia.

Molemmilta navoilta ulottuu keskileveyksille hyvin kapeat, sormimaiset korona-aukot. Pohjoisen napaisuudeltaan positiivinen korona-aukko on sellaisessa asemassa, että se voisi vaikuttaa lähiavaruuden avaruussäähän. Olosuhteet ovat kuitenkin sellaiset, että sillä kuitenkin on hyvin vähän vaikutusta lähiavaruuden tilaan.

Energisten elektronien määrän odotetaan pysyttelevän vähäisenä, joten revontulet, jos niitä näkyy, ovat himmeitä koko maassa.

Yöt 26./27., 27./28. ja 28./29. ovat hyvin rauhallisia. Ensimmäisenä yönä himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on häviävän pieni. Toisena ja kolmantena yönä vain Pohjois-Lapissa himmeitä revontulia voitaneen nähdä. Muualla maassa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.