tiistai 23. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 23.–26.1.2018

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Pohjois-Lappia lukuun ottamatta revontulia tuskin näkyy ennustejakson aikana.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut hyvin vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut.

Aurinkotuulen nopeus on ollut maksimissaan 584 km/s ja hiukkastiheys on 4 – 7 ppcm3. IMF-kentän suunta on vaihdellut nopealla syklillä viime vuorokauden aikana ja kentän maksimivoimakkuus on ollut 9 nT. Eteläsuuntaisen komponentin maksimivoimakkuus on saavuttanut viimetuntien aikana -5 nT voimakkuuden.

Energisten (>2 MeV) elektronien määrä viime vuorokauden aikana on ollut vähäinen, geosynkronisen radan etäisyydellä havaittiin 449 pfu vuontiheys. Kp-indeksin lukema on vaihdellut lukemien 1,33 ja 3 välillä.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan muutoksia ennustejakson aikana. Kp-indeksin vaihteluväli on 1–2 ja energisten elektronien määrään ei odoteta suuria muutoksia. Hyvin kapea, Auringon etelänavalta keskileveyksille kurottuva korona aukko ja siihen liittyvä nopeampi aurinkotuuli voi aiheuttaa hyvin heikon CIR-ilmiön 25. päivänä aikana. Sen ei kuitenkaan odoteta aiheuttava magneettisia häiriöitä Maan geomagneettiseen kenttään.

Yöt 23./24., 24./25. ja 25./26. ovat rahallisia. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa. Muualla revontulien mahdollisuus on häviävän pieni.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!