sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 14.–17.1.2018

Pirkanmaalle ei ole revontulia odotettavissa.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Revontulia voitaneen tulevina öinä nähdä Lapissa. Sielläkin ne ovat himmeitä ja rauhallisia, säteiden muodostuminen on vähäistä.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on hyvin vähäistä, pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole. Aurinkotuulen nopeus saavutti viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 505 km/s maksiminopeuden ja on pysytellyt tässä nopeudessa viime tuntien ajan.

Aurinkotuulen hiukkastiheyden maksimi oli 32 ppcm3 mutta se on pudonnut viimetuntien aikana alle 10 ppcm3. IMF-kentän maksimivoimakkuus oli noin 15 nT ja eteläsuuntaisen kentän maksimi oli -9 nT. Viime tunteina kentän suunta on ollut pohjoiseen. Energisten (> 2 MeV) elektronien määrä geosynkronisen radan etäisyydellä on ollut erittäin vähäinen, vuo on ollut luokkaa 100 pfu.

Kp-indeksi on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana lukemissa 0,3–3. Muutaman viime tunnin aikana indeksin arvo on kuitenkin kohonnut lukemaan 5, joka merkitsee G1-luokan magneettista myrskyä. Ilmeisenä syynä Kp-indeksin vahvistumiseen on aurinkotuulessa esiintyvät CIR-ilmiöt (hitaan ja nopean aurinkotuulen keskinäinen vuorovaikutus), jotka aiheuttavat magneettikentän voimistumista, suunnan nopeaa vaihtelua ja elektronien ohjautumisen magneettisten napojen yläpuolella oleviin nieluihin.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän vähäisen seuraavien kolmen vuorokauden aikana. Aurinkotuulen nopeus tulee hiljalleen vähenemään ja keskimääräinen hiukkastiheys hieman kasvaa. CIR-ilmiöiden odotetaan heikkenevän ennustejakson lopulla.

Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän korkeissa lukemissa tämän päivän ajan ja laskeman maksimiarvoon 3 iltapäivän kuluessa. Ensiyön jälkeen Kp-indeksin odotetaan edelleen pienenevän ja kahtena seuraavana yönä lukemat ovat jälleen hyvin matalia.

Yöt 14./15. ja 15./16. ovat rauhallisia. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Ne ovat kuitenkin hyvin rahallisia ja Pohjois-Suomessa myös himmeitä. Säteiden muodostuminen on todennäköisintä Pohjois-Lapissa. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yö16./17. on hyvin rauhallinen, Kp-indeksin maksimiarvoksi odotetaan 2, joka merkitsee himmeiden revontulien näkymistä vain Pohjois-Lapissa. Muualla Suomessa revontulien näkymisen mahdollisuus on lähes olematon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!