lauantai 20. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 20.–23.1.2017

Elämme keskitalven revontuletonta aikaan.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Revontulia voitaneen nähdä ennustejakson aikana Lapissa ja korkeintaan Pohjois-Suomessa. Muualla revontulien mahdollisuus koko ennustejaksolla on lähes olematon.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut hyvin vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut yksi (AR12696) ja se on tuottanut viime tuntien aikana B1,72-luokan flarepurkauksen.

Aurinkotuulen nopeus on olut maksimissaan 404 km/s ja hiukkastiheys on 14,4 ppcm3. IMF-kentän suunta on vaihdellut nopealla syklillä viime vuorokauden aikana ja kentän maksimivoimakkuus on ollut 7,87 nT. Eteläsuuntaisen komponentin maksimivoimakkuus on saavuttanut viimetuntien aikana -8,58  nT voimakkuuden.

Energisten (>2 MeV) elektronien määrä viime vuorokauden aikana on ollut vähäinen, geosynkronisen radan etäisyydellä havaittiin 216 pfu vuontiheys. Kp-indeksin lukema on vaihdellut lukemien 1 ja 3 välillä.

Ennuste

Kp-indeksin odotetaan nousevan lukemaan 4 vielä tämän vuorokauden puolella. Magneettinen häiriö aiheutuu hitaan ja hieman nopeamman aurinkotuulen vuorovaikutuksesta (CIR) maapallon lähiavaruudessa. Vuorovaikutus on kuitenkin sen verran heikko, että se ei kykene saamaan aikaan magneettista myrskyä. Samaan aikaan elektronien määrä maapallon lähiavaruudessa on edelleen pieni.

Parina seuraavana yönä Kp-indeksin arvon odotetaan jäävän maksimissaan lukemaan 3. maapallon kohdatessa yksinomaan hieman hitaampaa aurinkotuulta.

Yö 20./21. on suhteellisen rauhallinen. Lapissa revontulet ovat himmeitä ja jonkin verran säteitä muodostavia. Pohjois-Suomessa voidaan nähdä himmeitä revontulikaaria. Keski- ja Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 21./22. ja 22./23. ovat ensimmäistä yötä rauhallisempia. Vain Pohjois-Lapissa revontulet ovat mahdollisia ja sielläkin ne ovat hyvin himmeitä. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!