keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Revontuliennuste 17.–20.1.2018


Pirkanamaalle ei ole revontulia odotettavissa.
Kuva © Tampereen Ursary.

Revontulia ei juuri ole odotettavissa lähivuorokausien aikana. Vain Pohjois-Lapissa ja ennustejakson viimeisenä yönä Lapissa voidaan nähdä himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia, joskin niiden todennäköisyys ei kovinkaan suureksi kohoa.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut yksi. Aurinkotuulen maksiminopeus oli viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 488 km/s mutta on sen jälkeen hidastunut on nyt noin 365 km/s. Hiukkastiheys oli noin 7,5 ppcm3 ja sen jälkeen se on pudonnut tiheyteen 3,5 ppcm3.

IMF-kentän maksimi voimakkuus oli noin 6 nT ja on nyt noin 4 nT. Eteläsuuntaisen komponentin maksimi oli noin -3 nT mutta viimeksi kuluneen vuorokauden aikana siinä on ollut vaihtelua hyvin runsaasti.  Nyt kenttä osoittaa pohjoiseen ja on voimakkuudeltaan noin 2,5 nT.

Energisiä (>2 MeV) elektroneja on geosynkronisella radalla hyvin vähän, vuon arvo on vain 138 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan suurta muutosta koko ennustejakson ajan. Samoin geomagneettisen kentän aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän vähäisenä, Kp-indeksin arvon odotetaan pysyttelevän lukemissa 1–3.

Yöt 17./18. ja 18./19. ovat hyvin rauhallisia. Hyvin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Lapissa mutta muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on äärimmäisen pieni.

Yö 19./20. on hieman edellisiä öitä aktiivisempi. Kp-indeksin arvon odotetaan nousevan lukemaan 3 yön aikana. Jos ennuste toteutuu ja elektroneja on geosynkronisella radalla riittävästi, himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia voitaneen nähdä Lapin alueella. Muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!