tiistai 26. syyskuuta 2017

Revontuliennuste 26.–29.9.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Auringon aktiivisuus kuluneen vuorokauden aikana on ollut kohtalaista. C1.87-luokan flare purkautui 5.35 Suomen aikaa tänä aamuna. Auringossa on kolme aktiivista aluetta, joiden koko on hieman kasvussa, C-luokan flarepurkausten mahdollisuutena pidetään 10–15 %. Flarepurkaukset yleensä kasvattavat energisten protonien määrää maapallon magneettikentässä.

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimissaan 455 km/s nopeuden. IMF-kenttä voimakkuus oli maksimissaan 10 nT ja Bz-komponentin lukema -9 nT. Energisten elektronien määrä on ollut kohtalaisen vähäinen 1050 pfu. Kp-indeksi pysytteli matalissa 1–2 lukemissa.

Ennuste

Kp-indeksi odotetaan pysyttelevän ensimmäisen vuorokauden aikana edelleen hyvin matalissa lukemissa (Kp=1–2). Tilanne kuitenkin muuttuu hyvin nopeasti 27. päivän iltana, jolloin Kp-indeksin odotetaan nousevan arvoon 4–5 ja se saavuttaneen maksimiarvon 6 yön 27./28. aikana. Nopean muutoksen aiheuttaa aurinkotuulen tihentymä, jonka maapallo kohtaa. Tihentymä on kuitenkin hyvin kapea ja sitä seuraa niin ikään kapea harventuma. Syyskuun 29. päivän aikana indeksin lukema pysyttelee arvossa 4–5.

Yö 26./27. on hyvin rauhallinen, vain Lapissa nähtäneen himmeitä ja rauhallisia revontulia.

Yö 27./28. on puolestaan hyvin aktiivinen. Kirkkaita revontulia nähtäneen koko maassa aina Baltiaa myöten. Lapissa revontulet ovat koko taivaan alueella. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat loimuavia ja koronan muodostuminen on mahdollista, säteiden muodostuminen on hyvin todennäköistä. Etelä-Suomessa revontulet ovat selkeitä ja säteitä muodostuu hyvin yleisesti. Baltiassa nähdään rauhallinen revontulikaari tai vyö.


Yö 28./29. on selkeästi edellistä yötä rauhallisempi. Lapissa revontulet ovat loimuavia ja koronan muodostuminen on mahdollista. Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja säteiden muodostuminen on hyvin yleistä, koronan muodostumiselle on pieni mahdollisuus. Keski-Suomessa revontulet ovat rauhallisia, poimuttumista ja säteiden muodostuminen on mahdollista. Etelä-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja rauhallisia, lähinnä vyö tai kaari. Säteiden muodostuminen aika ajoin on mahdollista. Baltiassa revontulia tuskin nähtäneen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.