torstai 7. syyskuuta 2017

Voimakas flarepurkaus


NASAn SDO-satelliitin ottama kuva voimakkaasta
flaresta. Kuva NASA/SDO.
Eilen koettiin harvinainen tapahtuma nyt jo päättymistään lähestyvän auringonpilkkujakson 24 aikana. Kello 15.02 maksiminsa saanut flarepurkaus saavutti voimakkuuden X9,33. Historiassa täytyy mennä taaksepäin aina toukokuun 5 päivään vuonna 2015, ennen kuin kohdataan edellinen X-luokan flare (voimakkuus X2,7). Vieläkin kauempaa historiasta täytyy etsiä eilisen purkauksen ylittävä flare. Sellainen löytyy syyskuun 7 päivältä vuonna 2005, jolloin tapahtunut flare oli voimakkuudeltaan X17,0.

Eilinen purkaus johti myös voimakkaan CME-pilven syntyyn, ja sen etenemissuunta on kohti maapalloa. Pääosa pilvestä ohittaa maapalon eteläsuunnassa, mutta osa pilvestä kohtaa maapallon magneettikentän alle kahden vuorokauden kuluessa.

Ennen isoa purkausta eilen koettiin toinenkin flare. Kello 12.10 Suomen aikaa Auringossa purkautui flare jonka voimakkuudeksi määriteltiin X2,2. Tämä purkaus ei kuitenkaan aiheuttanut CME-pilven syntymistä.

Aktiivinen alue 2673 on edelleen hyvin sijoittunut Auringon pinnalle siinä mielessä, että jos siellä tapahtuu voimakkaita flarepurkauksia, kuten on hyvin mahdollista, purkausten vaikutus on lähes välitön maapallon magneettikentässä. Jos purkauksia tapahtuu, mahdollisten CME-pilvien törmäys maapallon magneettikenttään on myös mahdollista ja sitä tietä myös voimakkaat magneettiset myrskyt (G2) ovat jopa todennäköisiä.


Aikaisempi ja hieman heikompi flare sai aikaan kuvassa näkyvän
kohinan. Kohina johtuu lähes valonnopeuteen kiihtyneiden
protonien törmäämisestä kameran sensoreihin. Kuva NASA/SDO.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.