lauantai 23. syyskuuta 2017

Revontuliennuste 23.–26.9.2017

Selekeällä säällä revontulet voivat näkyä suhteellisen kirkkaina.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä ja auringonpilkkuryhmiä on ollut kaksi. Aurinkotuulennopeus on ollut maksimissaan 480 km/s ja hiukkastiheys noin 5 p/cm3. 

Maapallon magneettikenttä on ollut rauhallinen Kp-indeksin pysytellessä lukemissa 1–2. IMF-kentän maksimiarvo oli 6 nT ja pohjois-eteläsuuntaisen kentän eteläsuuntainen maksimiarvo oli -5 nT. Vapaita energisiä elektroneja (> 2 MeV) oli runsaasti 36942 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen vähäisenä ja M-luokan flaret ovat mahdollisia. Geomagneettisen kentän odotetaan myös pysyttelevän rauhallisena tai korkeintaan hieman häiriintyneenä Kp-indeksi pysytellessä lukemissa 1–4. Suurimmat lukemat saavutettaneen ennustejakson viimeisen vuorokauden aikana.

Yö 23./24. on ennustejakson rauhallisin. Kp-indeksin odotetaan nousevan maksimiarvoon 3 jo vuorokauden vaihduttua. Rauhallisia revontulia nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa, vähäistä säteenmuodostumista voitaneen havaita. Keski-Suomessa voitaneen nähdä himmeä ja rauhallinen kaari tai vyö mutta tuskin lainkaan säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähtäneen.


Yöt 24./25. ja 25.26. ovat ensimmäistä yötä aktiivisempia, tosin viimeinen yö on jonkin verran rauhallisempi kuin toinen yö. Kp-indeksin arvon odotetaan kohoavan maksimiarvoon 4 25.päivän aamuyöllä ja pysyttelevän siinä aamupäivään. Lapissa revontulet ovat eloisia, jopa loimuavia, säteitä muodostuu ja pieni mahdollisuus on myös koronan näkymiselle.  Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja säteitä muodostuu. Keski-Suomessa revontulet ovat rauhallisia, jonkin verran muodostuu säteitä ja Etelä-Suomessa nähdään rauhallinen kaari tai vyö, jossa voi esiintyä hieman poimuttumista ja mahdollisesti himmeiden säteiden muodostumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.